Nadační fond Neuron ocenil pět českých vědců. Cenu získal i onkolog Koutecký

Pět českých badatelů ocenil za přínos světové vědě nadační fond Neuron. Byl mezi nimi třeba sociolog Ivo Možný nebo chemik Josef Paldus. Vůbec poprvé ale cenu v oblasti medicíny získal lékař, který celý život působí v České republice – onkolog Josef Koutecký.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenu Nadačního fondu Neuron získal za medicínu onkolog Josef Koutecký

Cenu Nadačního fondu Neuron získal za medicínu onkolog Josef Koutecký | Foto: Pavla Lioliasová | Zdroj: Český rozhlas

Josef Koutecký začínal jako lékař v 60. letech na dětské chirurgii v pražské nemocnici na Karlově. V té době umíralo na rakovinu 97 procent nemocných dětí. Onkolog ale začal zavádět nové metody, které se do té doby na malé pacienty vůbec nepoužívaly.

„Samozřejmě jsem byl první, kdo začal s chemoterapií, protože snaha o operaci byla vždycky, ale v podstatě se to nikdy nepovedlo,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nadační fond Neuron ocenil pět vybraných českých vědců z oborů matematiky, fyziky, chemie, společenských věd a medicíny

Na začátky své lékařské praxe vzpomíná lékař s úsměvem.

„V té době se už i dětská chirurgie superspecializovala, jeden dělal urologii, jeden proktologii, jeden kardiochirurgii a já byl nejmladší, když jsem tam přišel. Chtěl jsem se taky za nějaký ten rok stát v něčem lepším, než jsou ti ostatní,“ vzpomíná.

Podle předsedy poroty Josefa Veselky je onkolog vůbec prvním oceněným v oblasti medicíny, který žije a pracuje výhradně v České republice.

„Všichni ostatní byli zajímaví tím, že skutečně měli veliký přesah pro světovou medicínu a také žili v zahraničí. A profesor Kopecký vlastně založil obor dětské onkologie v České republice a stal se ikonou české medicíny v českém prostředí,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Onkolog Josef Koutecký si cenu vysloužil i proto, že jako jeden z mála nominovaných žije a pracuje výhradně v České republice

V oblasti společenských věd získal skleněnou sošku za přínos světové vědě sociolog Ivo Možný. Ten ocenění přičítá i svému věku.

„Se mnou a přede mnou šlo mnoho lidí lepších než já, ale po osmdesátce konkurence řídne a nakonec člověk k té ceně i dozraje,“ dodává s úsměvem.

Nadační fond Neuron, který založil podnikatel Karel Janeček, mezi dalšími ocenil chemika Josefa Palduse, fyzika Petra Hořavu a matematika Eduard Feireisla. Organizátoři také příští rok poprvé udělí cenu v oblasti biologie.

Detail ceny Nadačního fondu Neuron | Foto: Lukáš Bíba

Anna Maňourová, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme