Lidé si mají ověřit územní plán ještě před koupí nemovitosti, radí ministerstvo

Před koupí nového bytu by se zájemci měli zaměřit i na územní plány dané lokality, doporučuje ministerstvo pro místní rozvoj. Nemovitost totiž může být v oblasti, kde v budoucnu vyroste například silniční obchvat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchlabí, novostavba, byty, dům

Vrchlabí, novostavba, byty, dům | Foto: Michaela Vydrová

Taková situace se stala paní Daniele z Prahy. „Našli jsme si byt, který nám vyhovoval velikostně i lokalitou. Zaplatili jsme rezervační poplatek. A pak jsme si mysleli, že už jen podepíšeme kupní smlouvu a dojednáme hypotéku. Zdálo se, že všechno proběhne hladce,“ vzpomíná.

Při sjednávání hypotéky ale banka zjistila, že se celý dům může kvůli plánovanému obchvatu v budoucnosti zbourat.

„Z banky nám zatelefonovali, že nám hypotéku nedají, protože zjistili, že podle územního plánu se v tom místě, kde dům stojí, bude dělat něco, kvůli čemu se bude dům bourat. Majitelka bytu to nevěděla, byla sama překvapená," vypráví Daniela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nebýt telefonátu z banky, paní Daniela by si pořídila byt, který by se v budoucnu musel zbourat

Pokud by rodina měla na byt peníze v hotovosti, nemovitost by koupila a o riziku se ani nedozvěděla. V podstatě ji tak banka zachránila.

Při sjednávání hypoték totiž banky zajímá, čím bude žadatel ručit. V případě, že jde o kupovaný byt, se prověřuje řada věcí. Banka například zkoumá katastr nemovitostí, povodňové mapy nebo právě územní plány.

„Z územního plánu lze vyčíst, jaké dlouhodobé záměry s danou lokalitou obec má. Může vyjít najevo, že daná oblast nemá být dlouhodobě zastavěna, že se má jednat o rekreační zónu, ale může vyjít najevo i to, že přes onen pozemek má vést třeba veřejná komunikace nebo vedení vysokého napětí a cokoli podobného," vysvětluje náměstek ředitele České bankovní asociace Filip Hanzlík.

Důkladné prověřování podobných informací lidem doporučuje i Vilém Frček z ministerstva pro místní rozvoj. Dodává ale, že poslední slovo mají při rozhodování o změnách v územních plánech politici.

„Dá se říci, že pro rozhodování veřejné správy jsou územní plány naprosto závazné. Ale zda to, co je v územním plánu zakresleno, bude skutečně realizováno, je na politické reprezentaci města," říká.

Územní plány se můžou měnit každé čtyři roky. Pokud by obec chtěla domy zbourat a postavit místo nich třeba obchvat, musela by s majiteli jednat o výkupu pozemků.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme