Do babyboxu v Ústí někdo odložil holčičku, dostala jméno Andělka

Do babyboxu v Ústí nad Labem někdo odložil holčičku. Protože se to stalo v době, kdy ulicemi měst a obcí prochází Mikuláš v doprovodu čertů a andělů, dostala jméno Andělka. Na pohled je zdravá, sdělil dnes předseda správní rady Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Babybox (ilustrační foto)

Babybox (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Do babyboxu dítě někdo přinesl v sobotu v půl sedmé večer. Sestřičky a lékaři ji podle Hesse prohřívají. Je to v pořadí páté dítě během šesti let existence ústecké speciální schránky pro děti.

Za celou historii babyboxů, které fungují deset let, do nich lidé odložili zatím 129 dětí, 75 dívek a 54 chlapců. V babyboxu v ústecké nemocnici naposledy někdo nechal chlapce loni v srpnu, dostal jméno Josef.

Babyboxy jsou klimatizované a vytápěné, je v nich stálá teplota. Zařízení na odložené dítě okamžitě upozorní zdravotnický personál, který se hned o novorozence postará. V Česku zatím funguje 67 těchto schránek, další dvě by měly přibýt do konce letoška.

Lidé, kteří děti do babyboxů odkládají, mají zaručenou anonymitu. Podle zastánců schránek by jinak některé děti nemusely přežít. Jejich zakladatel Hess dostal od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Proti babyboxům se ale v roce 2011 postavil Výbor OSN pro práva dítěte, podle nějž odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme