I ragby hendikepovaných je gentlemanský sport, dotýkat se smí jen vozíky

Rekordních šestnáct týmů se představilo od pátku do neděle ve dvou pražských halách na turnaji Rugbymania 2015. Nejednalo se o klasické ragby, ale o sport vozíčkářů. Ve dvou divizích se představuje šestnáct týmů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ragby vozíčkářů

Ragby vozíčkářů | Foto: ČSTPS

Ragby vozíčkářů je jednou z mála kolektivních her pro osoby s těžkým tělesným postižením. Vzniklo v sedmdesátých letech v Kanadě a jedná se o kombinaci basketbalu, házené a ragby. V Praze se představilo 160 vozíčkářů.

Už před samotným turnajem se museli činit jeho organizátoři. S dopravou, ubytováním i bezbariérovými přístupy do hal. „Přepravit je do hotelu, na halu a zpátky, zajistit všem stravování a odpovídající sportovní podmínky bylo dost náročné,“ popisuje organizační záležitosti Radka Kučírková, předsedkyně Českého svazu tělesně postižených sportovců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turnaj ragbistů na vozíku navštívil reportér ČRo Pavel Petr

Největší starosti měli pořadatelé s výběrem hal. „Komplikací je nejen bezbariérový přístup do haly, ale také povrch. Pokládáme v podstatě nový, protože ten současný je pomalý a neodpovídá potřebám hry,“ vysvětluje pořadatelka. Nakonec se hraje na Chodově a ve Strašnicích.

Ragby na vozíku se rozhodně nehraje v rukavičkách. Tvrdost k tomuto sportovnímu odvětví zkrátka patří. „Je to gentlemanské, srovnatelné s nedávným MS ragby zdravých. Jakýkoli kontakt je dovolený pouze kov na kov, fyzický kontakt ne. Když někdo vypadne, podají si ruce a jede se dál,“ říká český reprezentant Jiří Pleško.

Nabídl krátký pohled do pravidel. „Ze zdravého ragby to má jen tvrdost. Žádné přihrávky, mlýny ani šišatý míč. Spoustu pravidel máme převzatých z basketbalu a z házené.“

 

From Wednesday Friendly Match !!

Zveřejnil(a) Rugbymania dne 3. prosinec 2015

Na každé straně hřiště proti sobě zápolí čtyři sportovci. Každý hráč má určitý počet bodů podle stupně postižení. „Ti nejvíc postižení mají půl budu. Nejzdravější z nás mají 3,5 bodu. Na hřišti jsou 4 hráči a celkový součet nesmí přesáhnout 8, aby to bylo vyrovnané,“ dodává český reprezentant.

Na konci každého hřiště jsou umístěné dva kužely a hráč, který skóruje, mezi nimi musí projet s míčem pod kontrolou.

České reprezentaci aktuálně patří šestnácté místo ve světovém žebříčku mezi osmadvacítkou zemí. Jen sedm nejlepších má přitom právo, společně s pořadatelskou zemí, startovat na letní paralympiádě.

Malou olympiádou je pak dnes už tradiční Rugbymania, která se po 14 letech v Nymburce a jednom roce v Plzni poprvé hraje v Praze.

Ragby vozíčkářů | Foto: ČSTPS

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme