Kamion přivezl do Milovic zubry z Polska

6. prosinec 2015

Nejdřív polodivocí koně, pak pratuři a teď zubři. MIlovické pastviny na Nymbursku mají další obyvatele. Stádo zubrů sem v neděli přivezli ochránci přírody. Zubři pomohou stejně jako koně a pratuři se spásáním agresivních druhů trav. Tím zlepší podmínky pro vzácné rostliny i motýly. Tato kombinace kopytníků v jedné rezervaci je podle odborníků světovým unikátem.

Zubři si několik týdnů budou v někdejším vojenském prostoru zvykat na nové podmínky v menší ohradě. Časem je ochranáři vypustí na 120 hektarů velkou pastvinu. Zvířata na ní najdou jak vzácné stepní porosty, tak plochy porostlé dřevinami. To jim zaručí vhodné prostředí i dostatek potravy. Zubři by se tak po většinu roku měli obejít bez přikrmování.

Příjezd zubrů mírně pozdržely komplikace na posledním úseku cesty, kdy se kvůli rozmáčenému terénu nedařilo kamionu dojet do cíle. Do lokality Trhaviny, která se nachází mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou, bylo z polských rezervací Pszczyna, Niepolomice a Kiermusy přivezeno sedm zubřích samic, o několik dní později přijede z Polska ještě býk. "Předpokládáme, že v průběhu příštího roku by mohla být na světě první mláďata," uvedl Dalibor Dostál ze společnosti Česká krajina. Náklady na pořízení zubrů včetně transportu přesáhly půl milionu korun. Samice jsou ve věku od dvou do sedmi let.

Zubři patří v Česku k původním živočišným druhům. Právě z území středních Čech jsou jedny z posledních archeologických nálezů dokládajících přítomnost zubrů na českém území. V ČR jsou nyní zubři také v několika oborách.

autoři: Michal Trnka , fir | zdroj: ČTK
Spustit audio