První kolo regionálních voleb ve Francii vyhrála Národní fronta

Krajně pravicová Národní fronta Marine Le Penové vyhrála první kolo francouzských krajských voleb. Získala přes 28 procent hlasů. Za ní skončili republikáni Nicolase Sarkozyho, třetí jsou s odstupem vládnoucí socialisté, kteří už vyzvali ke společnému postupu proti Národní frontě. Druhé kolo voleb je na programu za týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová

Předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová | Zdroj: Reuters

Šéfka Národní fronty Marine Le Penová říká, že její strana má jako jediná v programu ochranu národní svrchovanosti a voliči dali podle ní najevo, že je to pro ně důležité.

Strana krajní pravice vyhrála v šesti ze 13 regionů, z toho ve dvou naprosto výrazně. Klíčovou otázkou před druhým kolem zůstává, zdali se socialisté a republikáni vzájemně podpoří ve snaze Národní frontu eliminovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích prvního kola regionálních voleb ve Francii mluvil pařížský zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Marine Le Penová, šéfka Národní Fronty, vyhrála s velkým náskokem na severu Francie. Získala přes 41 procent. Výrazně zvítězila i její neteř Marion Maréchalová-Le Penová na jihovýchodě země.

Právě v těchto dvou regionech – Nord-Pas-de-Calais-Picardie a v Provence-Alpes-Côte d'Azur – stahují socialisté pro druhé kolo kandidátní listiny. V Paříži to večer oznámil šéf strany Jean-Christophe Cambadélis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky krajských voleb ve Francii komentoval francouzský politolog Jacques Rupnik

Svou absencí tak socialisté chtějí zvýšit šanci na vítězství republikánů, kteří v baštách nacionalistů skončili na druhém místě. Pro ostatní regiony vyzval Cambadélis k soudržnosti levicových stran.

Republikáni získali v 1. kole čtyři regiony, socialisté tři.

Socialisté také vyzvali k zastavení strany extrémní pravice za každou cenu, předseda republikánů Nicolas Sarkozy však odmítl možnou spolupráci se socialisty pro druhé kolo, které bude za týden.

Národní fronta Le Penové podle odhadů vede v regionálních volbách ve Francii

Číst článek

Voliči Národní fronty reagují na první výsledky v Henin-Beaumont v severní Francii | Foto: ČTK/AP

Jan Šmíd, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme