NKÚ: Třetina eurodotací na akci Plzeň EHMK zůstala nevyčerpaná

Na projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 (Plzeň EHMK) nebyla kvůli nepřipravenosti vyčerpána třetina schválených peněz z evropských dotací. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Podle jeho závěru bylo ze 17 dílčích projektů celé akce realizováno pouze 11.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Existuje nějaký bezpečný přístav pro investice?

Existuje nějaký bezpečný přístav pro investice? | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Regionální rada regionu soudržnosti Jihozápad vyčlenila na projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 evropské dotace ve výši 19,5 milionu eur, z nichž 6 milionů zůstalo nevyčerpáno.

Jako důvod NKÚ uvádí nepřipravenost investic. „Město Plzeň totiž až do pokročilé fáze příprav nerozhodlo, které dílčí projekty se uskuteční,“ píše se ve zprávě NKÚ.

V rámci 17 plánovaných projektů akce Plzeň EHMK mělo vyrůst například pět nových sídel kulturních institucí, dokončena ale byla pouze novostavba divadla za 952 milionů korun.

Kontroloři mohli z této sumy podle zákona prověřit necelých 233 milionů korun, vydaných mimo jiné na interaktivní skulpturu.

Při kontrole na místě ale inspektoři NKÚ zjistili, že skulptura není z plánovaného materiálu, takže neplní svůj účel, stejně jako některé další plánované architektonické prvky. Novostavba tak podle NKÚ neodpovídá plánům ve schválené žádosti o dotaci.

Kontroloři prověřovali také způsob hodnocení, na jehož základě Regionální rada regionu soudržnosti Jihozápad rozhodovala, které projekty podpoří. Hodnocení projektů nebylo podle NKÚ objektivní.

V některých případech hodnotitelé udělili velký počet bodů projektům, které nenaplňovaly hodnocená kritéria, případně se hodnotitelé kvůli chybějící metodice v hodnocení úplně rozcházeli.

Nesrovnalosti našli kontroloři i při kontrole 20 zadávacích řízení. Především šlo o nedodržení zákonných lhůt.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme