Jak předcházet mrtvici? Životní styl, pohyb... A hlídejte si krevní tlak, doporučuje neurolog

8. prosinec 2015

Celkem 28 Čechů a Češek denně zemře na mozkovou příhodu, do nemocnice se dostane 5krát tolik. Mrtvice se tak co do celkové mortality řadí na třetí místo za srdce a rakoviny všeho druhu. Alespoň to říká primář Neurologické kliniky FN Motol v Praze Aleš Tomek, podle kterého by lidé neměli podceňovat lehké příznaky mrtvice a včas volat doktora.

Ačkoliv typický pacient je spíše důchodového věku, tak mrtvice může postihnout i děti nebo mladé dospělé. I kvůli tomu se specializuje na mrtvice u mladistvých.

„Neurony jsou energeticky žravé a náročné buňky, které nemají velké zásoby, a jsou-li 5 minut bez přívodu krve, tak začínají odumírat,“ popisuje. A jak poznáme mrtvici?

Existují tři hlavní příznaky – špatně se hýbe koutek na jedné straně tváře, porucha řeči a slabá a nešikovná ruka. „Když chcete někoho otestovat, tak mu řekněte, aby předpažil, testovaný musí držet ruce 10 vteřin, a pokud dojde k poklesu jedné strany, tak volejte sanitku,“ radí s tím, že lidé právě lehké příznaky lidé nejvíce podceňují.

Čtěte také

„Péče musí být poskytnuta včas, když léčíme za hodinu, tak jde o jiný výsledek, než když někdo dorazí za 4 hodiny,“ upozorňuje. A jaké jsou rizikové faktory?


V Česku máme jeden z nejpropracovanějších systémů péče o pacienty s mozkovou příhodou celosvětově

Zejména stáří, s tím ale nic neuděláme, důležitý je podle něj správný životní styl, dostatek pohybu, vyvarovat se nadváhy, mít v pořádku krevní tlak.

V případě mozkové mrtvice mohou použít léky na ředění krve, lečí ale také metodou trombektomie, která je záležitostí především poslední doby. „Pacienti jsou sváženi do 45 akreditovaných center, které jsou rovnoměrně rozmístěny po celé republice,“ říká s tím, že 15 z těchto center umí trombektomii.

Aleš Tomek

U pacienta s mrtvicí je následně důležitá silná vůle a motivace k uzdravení. „Ten, kdo má dobré zázemí, tak se z mrtvice dostane lépe než člověk, který nemá rodinu, která by se o něj postarala,“ podotýká.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio