V jaderné elektrárně Temelín prověřují kontroly potrubí. Stejný problém mají i Dukovany

Experti prověřují v jaderné elektrárně Temelín nesrovnalosti v kontrolách potrubí. Stejný problém řeší také jaderná elektrárna Dukovany, kde museli kvůli nekvalitním kontrolám svárů před časem odstavit dva ze čtyř reaktorů. S informacemi dnes přišly Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto).

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

„V Temelíně je situace trochu jiná. Nějaké nedostatky rentgenových snímků se sice také vyskytují, nicméně nejsou na tak důležitých systémech z hlediska jaderné bezpečnosti jako v Dukovanech,“ popsal Českému rozhlasu ředitel sekce pro jadernou bezpečnost úřadu Zdeněk Tipek.

V Temelíně se ale na rozdíl od Dukovan podle mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže provádějí kontroly svarů potrubí nejen rentgenem, ale i ultrazvukem. Kontroly tam také neměla na starosti pouze chomutovská firma Tediko, která prověřovala trubky v Dukovanech.

Snímky z nekvalitních kontrol v Dukovanech byly buď rozmazané, nebo dokonce poukazovaly na netěsné sváry. Problémy se ale ani u jedné z elektráren netýkají nejdůležitějších částí reaktoru, a únik radiace proto nehrozí.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová se podle HN už kvůli údržbě atomových elektráren v pátek sešla s generálním ředitelem firmy ČEZ Danielem Benešem.

ČEZ chce, aby okolnosti provedení nekvalitních kontrol svarů v Jaderné elektrárně Dukovany prověřila policie. V polovině listopadu podala podnět k prošetření Okresnímu státnímu zastupitelství v Třebíči, které ho má předat policii.

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme