Polskou hranici Schengenu budou hlídat drony. Kvůli migraci i pašování

Na východní hranici Polska budou dohlížet bezpilotní letadla. Polské úřady investují v přepočtu více než půl miliardy korun do nového zařízení a výzbroje pohraniční stráže. Důvodem je ochrana schengenské hranice nejen kvůli migrační krizi, ale také pašování, ať už z Ukrajiny, Ruska, nebo Běloruska. S informací přišel jako první deník Rzeczpospolita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký bezpilotní letoun RQ-4

Americký bezpilotní letoun RQ-4 | Foto: U.S. Air Force

Polská východní hranice s Ukrajinou je dlouhá 535 kilometrů, s Běloruskem 418 a s Ruskem, respektive s Kaliningradskou oblastí Ruska 210 kilometrů. Dohromady tedy 1163 kilometrů území, které musí Poláci hlídat.

Za čtyři drony má země zaplatit 6 milionů zlotých, v přepočtu necelých 40 milionů korun, dalších 22 milionů zlotých, tedy skoro 140 milionů korun, půjde na speciální letadla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polskou východní hranici budou hlídat drony. Země posiluje ostrahu schengenského prostoru, a to nejen kvůli migrační krizi. Více zpravodaj Vít Pohanka

Jde o motorové kluzáky, které jsou schopné letět i delší dobu bez motorů, takže nejsou slyšet, a všechny tyto stroje budou vybavené nejmodernější technikou, termovizí a podobně.

Celkem Polsko investuje do ostrahy hranice a hlavně do výzbroje 100 milionů zlotých, tedy přes 600 milionů korun. Velká část jsou peníze ze společného fondu Evropské unie právě na ochranu vnější schengenské hranice.

Jaderné zbraně ne

V souvislosti s bezpečností se objevila informace o tom, že Polsko zvažuje, že požádá NATO o umístění jaderných zbraní na svém území.

Mluvil o tom náměstek ministra obrany v rozhovoru pro televizi Polsat, ale ministerstvo informaci vzápětí dementovalo s tím, že nepodniká žádné konkrétní kroky.

Bylo by to v rozporu s dohodou uzavřenou mezi NATO a Ruskem v 90. letech, tedy předtím, než se aliance rozšířila právě o Polsko, Českou republiku a Maďarsko.

Vít Pohanka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme