Rakousko začalo stavět plot na hranicích se Slovinskem. Bude měřit čtyři kilometry

Rakousko začíná se stavbou plotu na hranicích se Slovinskem. Jeho jednotlivé díly už putují na místo určení, tedy k hraničnímu přechodu Spielfeld. Bariéra má usměrnit uprchlíky přicházející do Evropy a umožnit jejich lepší registraci. Některé plány počítaly s oplocením v délce až 25 kilometrů, zatím ale bude pletivo jen na čtyřech kilometrech hranice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plot na hranici se Srbskem uprchlíky zastavil. Maďarsko dokončuje druhý na hranici s Chorvatskem

Plot na hranici se Srbskem uprchlíky zastavil. Maďarsko dokončuje druhý na hranici s Chorvatskem | Zdroj: Reuters

Rakušané umístí na klíčovém úseku hranice se Slovinskem drátěné pletivo. V nedalekých skladech pak bude žiletkový drát připravený k rozvinutí.

Stavbu ale na místě komplikuje nesouhlas majitelů pozemků, třeba vinařů nebo ochránců přírody. Argumentují, že v těchto místech nebyl plot ani během studené války.

Hraniční bariéra už dříve vyvolala spory také uvnitř rakouské vlády. Část ministrů odmítla používat slovo plot a mluvila raději o technických opatřeních na hranicích.

Počet přicházejících migrantů ve Spielfeldu se ale i kvůli opatřením jižněji na takzvané balkánské trase v poslední době snížil, například dnes ráno tam nebyli vůbec žádní uprchlíci.

Trasy migrantů | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme