Poslední etapa rekonstrukce Klementina začne za rok

7. prosinec 2015

Národní knihovna zahájí koncem příštího roku závěrečnou etapu velké rekonstrukce svého sídla v pražském Klementinu. Třetí etapa bude nejrozsáhlejší a budou se při ní opravovat celé historické trakty barokního areálu. Dojde i na Halu služeb, místo, které je centrem všech veřejných služeb poskytovaných knihovnou.

Revitalizace historického areálu v centru Prahy trvá od roku 2010 a původně měla skončit v roce 2016. Od zahájení rekonstrukce má dnes knihovna už čtvrtého ředitele, podle dřívějších vyjádření vedení NK práce ale zpozdily mimo jiné rozsáhlé archeologické a památkové průzkumy, které se proti původním plánům výrazně protáhly. Měnily se také projekty pro rekonstrukci, protože vznikaly ještě v době, kdy se počítalo s novou stavbou pro knihovnu.

Po odporu politiků od ní NK ustoupila a prostorové problémy řeší dostavbami centrálního depozitáře v Hostivaři. Nakonec se upustilo i od podzemního depozitáře plánovaného ještě před dvěma lety v areálu Klementina - s odkazem na památkáře, kteří prý i vzhledem k nečekaným nálezům požadují méně zásahů do podzemí.

Revitalizace měla původně mít pět etap, letos se rozhodlo o tom, že už bude jen jedna. "Třetí, čtvrtá a pátá etapa byly spojeny, a to s ohledem na časovou i finanční úsporu. Třetí etapa je nyní ve fázi schvalování studie proveditelnosti, což se očekává na začátku příštího roku," řekla dnes mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková.

Předmětem třetí etapy je rekonstrukce severního křídla, tedy objektu podél Platnéřské ulice, a objektů ve středu areálu, tedy zejména Haly služeb. Z té by se nově měla stát vstupní hala s přistavěným proskleným vstupem. Nové řešení vstupu a nové výtahy by měly umožnit jednodušší pohyb po budově i osobám se sníženou pohyblivostí. V závěrečné etapě by měl být rekonstruován i objekt do Seminářské ulice spolu s případnou rekonstrukcí všech nádvoří, pokud to umožní rozpočet.

"Délku uzavření Haly služeb nelze v tuto chvíli přesně říct. Vše bude záležet na projektu, který se bude vytvářet příští rok," říká mluvčí. Záměrem vedení knihovny je podle ní otevírat Klementinum v průběhu třetí etapy po částech tak, jak budou stavební práce v jednotlivých traktech ukončovány.

Celkové náklady na opravu bývalé jezuitské koleje dosáhnou 1,886 miliardy. Revitalizace dosud stála 600 milionů korun. Jen archeologický výzkum a restaurátorské práce stály téměř 130 milionů.

Národní knihovna v Praze, Klementinum.
zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu