Povinné kontrolní hlášení u DPH podnikatele nezatíží, tvrdí Finanční správa

Kontrolní hlášení nezvýší administrativní zátěž plátcům DPH, hájí Finanční správa zavedení této novinky, která má zabránit miliardovým daňovým únikům. Kontrolní hlášení u DPH musí od příštího roku podávat stovky tisíc firem a živnostníků. Návrh opoziční ODS na odklad kontrolních hlášení až na rok 2017 dnes zamítla vláda. Podle ODS nejsou podnikatelé na novinku připraveni a dostatečně informováni. Změna vyvolala kritiku i u některých podnikatelů a dokonce senátorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

Už v minulém týdnu podala na kontrolní hlášení skupina senátorů ústavní stížnost. Podle nich je totiž v rozporu s právem na ochranu před shromažďováním a zneužíváním údajů.

Novinku kritizuje i Sdružení podnikatelů a živnostníků. „Pokud jsou data přenášena elektronicky a někam ukládána, mohou být kdykoliv zneužita hackery. Firmy budou odhalovat své kontakty na všechny strany,“ uvedl nedávno místopředseda představenstva sdružení Jiří Víšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Firmy a živnostníci musí od příštího roku podávat kontrolní hlášení u DPH. Více Jiří Víšek ze Sdružení podnikatelů a živnostníků a analytička ČRo Marie Bastlová

Finanční správa se ale brání, že žádná obchodní tajemství prostřednictvím hlášení neuniknou.

„Důvěrné informace se do kontrolního hlášení neuvádí. Vyčteme z toho akorát to, že subjekt A prodal za milion korun subjektu B. Nic víc z toho nezjistíme, a to, že někdo s někým obchoduje, je poměrně veřejně známé,“ říká generální ředitel správy Martin Janeček.

Podle něj se nezvýší ani administrativa. Informace totiž musí firmy ve svých účetních systémech uvádět už teď.

Kontrolní hlášení bude muset od Nového roku posílat více než půl milionu firem a živnostníků, tedy všichni plátci daně z přidané hodnoty, a to prostřednictvím elektronického formuláře.

Firmy musí podávat hlášení každý měsíc, fyzické osoby pak měsíčně nebo čtvrtletně. Za nedodržení povinnosti hrozí plátcům DPH až půlmilionová pokuta.

Opatření má zabránit miliardovým daňovým únikům a takzvaným karuselovým podvodům, kterých v posledních letech přibývá. Podle odhadů Finanční správy ročně unikne na dani z přidané hodnoty až 80 miliard korun. Úřady tak budou mít nově přístup k údajům mezi kým, kdy a za kolik obchod proběhl.

Podnikatelé si od 1. prosince už mohou vyplnění kontrolního hlášení zkušebně otestovat. Formát a strukturu zveřejnil správce daně na stránkách Finanční správy.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme