Počet uživatelů pervitinu a opiátů v Česku roste, nejpopulárnější je marihuana

Počet dlouhodobých uživatelů pervitinu a opiátů se zvýšil. Upozorňuje na to výroční zpráva za rok 2014 o stavu drog v České republice. Podle odhadů je na těchto drogách závislých 48 tisíc lidí. Mezi legálními drogami je nejrozšířenější alkohol a tabák. V Česku kouří 31 procent lidí starších 15 let. Podle zprávy si alespoň jednou týdně cigaretu zapálí zhruba jedna pětina dětí v deváté třídě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto)

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Děti v devátých třídách ve vysoké míře užívají alkohol a tabák, ať už se jedná o pravidelné kouření, nebo pravidelné opíjení se. Tady patří Česká republika k zemím, kde i užívání legálních drog je na vysoké úrovni,“ říká Viktor Mravčík, vedoucí národního monitorovacího střediska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pravidelné kouření nebo pití alkoholu uvádí přibližně 16 % patnáctiletých. O situaci mluví Viktor Mravčík, z Nár. monitorovacího střediska

„Vysoká je i společenská tolerance vůči užívání legálních i nelegálních drog. S tím možná souvisí i vysoká dostupnost návykových látek včetně legálních pro mladé lidi do 18 let. Sehnat si alkoholický nápoj nebo cigaretu pro ně není problém," dodává.

Omezit dostupnost alkoholu a tabáku by mohl i takzvaný protikuřácký zákon, který v úterý začnou projednávat poslanci.

Celkem kouří 31 procent lidí nad 15 let - 37 procent mužů a 26 procent žen. Denně si cigaretu zapálí 24 procent Čechů a Češek. Muži vykouří nejčastěji 15 až 20 cigaret a ženy pět až devět. Celkem 69 procent dospělých jsou nekuřáci. Celý život nekouří 54 procent lidí.

Alkohol denně pije 12,5 procenta mužů a žen. Vysoké dávky pravidelně popíjí 170 tisíc lidí. Takzvaných rizikových pijáků je na 600 tisíc.

Metamfetamin (pervitin) | Foto: Český rozhlas

Nejpopulárnější nelegální drogou v Česku zůstává marihuana. Zkušenosti s ní má asi čtvrtina mladých lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alkohol denně pije podle výroční zprávy 12,5 procenta mužů a žen. Více s Michalem Miovským z Kliniky adiktologie 1. lék. fakulty UK a VFN

V posledních 10 letech přibylo pravidelných uživatelů pervitinu - 20 tisíc na současných 36 tisíc lidí. Ti se nejčastěji k droze dostanou na tanečních akcích a v nočních klubech.

Podle Mravčíka roste počet uživatelů tvrdých drog i proto, že chybí cílené preventivní programy:

„V tomto prostředí – klubech, na diskotékách, na tanečních akcích – máme velmi málo preventivních programů. Máme jich míň, než jsme jich měli před 10 lety. Souvisí to s poptávkou po programech ze strany veřejných rozpočtů. Nenabízí se jako priority v dotačních řízeních, je na ně málo peněz.“

Pervitin - počet uživatelů | Foto: Český rozhlas

Vladimír Kroc, Patricie Polanská, Iveta Vávrová, Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme