Německo zapojí svou armádu do boje proti IS

7. prosinec 2015

Německý parlament schválil nasazení 1200 vojáků do boje v Sýrii proti takzvanému Islámskému státu. Souhlas zajistili poslanci vládní koalice, píše server německé stanice Deutsche Welle.

Misi odmítla opoziční levicová strana Die Linke. Rozhodnutí kritizovala jako uspěchané a nedomyšlené. S vysláním vojáků nesouhlasí ani opoziční Zelení.

Podle německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové Německo do bojů nasadí šest průzkumných válečných letadel Tornado, tankovací letoun a fregatu, která bude chránit francouzskou letadlovou loď operující ve Středozemním moři. Navíc Německo poskytne logistiku, satelitní zařízení a velící personál, dodává Deutsche Welle.

Mandát německého parlamentu má zabránit teroristickým činům a zůstane v platnosti do konce příštího roku. Zatím není jasné, kdy 1200 německých vojáků a techniků do Sýrie odcestuje nebo zda budou nasazováni postupně.

Ještě před pátečním hlasováním Bundestagu řekl německý ministr spravedlnosti Heiko Maas berlínskému listu Tagesspiegel, že nasazení vojáků v rámci evropské kolektivní bezpečnosti je z právního hlediska v pořádku a neporušuje ani mezinárodní právo, ani německou ústavu.

Čtěte také

Maas připomněl, že proti takzvanému Islámskému státu byly přijaty tři rezoluce Rady bezpečnosti OSN, které německý mandát právně kryjí.

Navíc se lze zaštítit i závazky evropských partnerů vůči Francii, která členské státy Evropské unie požádala o pomoc, zdůraznil německý ministr spravedlnosti.

Předseda zahraničního výboru Bundestagu Norbert Röttgen před hlasováním uvedl, že misi si „vynutily“ teroristické útoky ve Francii, pokračuje Deutsche Welle.

Podle německé levicové strany Die Linke je však rozhodnutí nasadit armádu „velkou chybou“. Die Linke tvrdí, že je třeba udělat úplně jiné kroky, například zabránit Islámskému státu v nezákonném prodeji ropy.

Němci naopak se zapojením Berlína do boje proti džihádistům, které má zastavit rozšiřování jejich dobytého území, souhlasí.

Podle průzkumu serveru Deutsche Welle je schvaluje 58 % obyvatel, zatímco proti je 37 %. Zároveň však 63 % respondentů připouští, že účast německé armády zvýší riziko teroristických útoků v samotném Německu, uzavírá Deutsche Welle.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio