Pražští piráti chtějí menšinovou koalici s TOP 09, Trojkoalicí a nezávislými

Pražská Pirátská strana chce v hlavním městě menšinovou koalici s TOP 09, Trojkoalicí a nezávislými. Po jednání s TOP 09 to oznámil předseda klubu pirátů Jakub Michálek. K tomu, aby pražští piráti ovládli většinu v zastupitelstvu, by jim mohla dodat hlasy ODS nebo případní odpadlíci z hnutí ANO. Jenže piráti jsou proti tomu, aby v radě byli zástupci ODS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Michálek z České pirátské strany

Jakub Michálek z České pirátské strany | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

V komunálních volbách těsně druhá TOP 09 by spolu s Trojkoalicí, nezávislými kolem Tomáš Hudečka a piráty získala v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 27 hlasů, s podporou osmičlenného klubu ODS by koalice měla pohodlnou většinu 35 hlasů.

"Nechceme situaci v Praze blokovat, proto navrhujeme vznik menšinové rady. Do rady jsme ochotní vstoupit, protože situace v informatice je zcela kritická a hrozí prodloužení nevýhodných smluv z minulosti za stamiliony korun," uvedl Michálek.

Po loňských volbách vládla koalice v Praze s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Rozpadla se poté, co byli odvoláni čtyři z 11 radních. Spory mezi stranami se dál vyhrotily minulý týden při jednání ohledně rozpočtu na příští rok.

Trojkoalice sice slíbila, že bude pro rozpočet hlasovat, zároveň ovšem deklarovala, že se chystá domlouvat koalici s TOP 09 a ODS.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme