Projekt Pospolu umožnil žákům získat praxi, zapojilo se do něj 22 škol a 87 firem

Na některých středních školách už je běžné, že žáci chodí na praxi do konkrétních firem a ty je po ukončení školy rovnou zaměstnají. Takový byl i jeden z cílů projektu ministerstva školství Pospolu, který trval tři roky a skončil letos v říjnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učeň, střední odborné učiliště, řemeslo, (ilustrační foto)

Učeň, střední odborné učiliště, řemeslo, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Věděli jsme do budoucna, že budeme potřebovat nové zaměstnance. Tak jsme v první řadě museli najít odborné učiliště, které s námi bude chtít spolupracovat," popisoval před několika lety jednatel firmy Gerresheimer Horšovský Týn Jindřich Špilar.

Nakonec se firma dohodla s učilištěm ve 12 kilometrů vzdálených Domažlicích. A podobnou cestou se v projektu Pospolu vydalo celkem 87 firem a 22 středních odborných škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo školství zveřejní výsledky projektu Pospolu. V čem spočíval, přiblížila Tereza Chlubná

Projekt se tak snaží zlepšit kvalitu odborného vzdělávání v Česku.

A nejenže chodí žáci na praxi do firem, spolupráce funguje i opačně.

„Od ledna 2015 může na škole vyučovat právě odborník z praxe a nemusí mít pedagogické vzdělání,“ vysvětluje pověřená ředitelka Národního ústavu pro vzdělávání Helena Úlovcová.

Výsledky projektu Pospolu zveřejní ministerstvo a zástupci Národního vzdělávacího úřadu dnes. I když oficiálně skončil, školy a firmy mohou po dohodě spolupracovat dál.

ČRo, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme