Běžkaři zatím na Šumavě platit nebudou

7. prosinec 2015

V klidu mohou být letos i v příští sezóně vyznavači běhu na lyžích. Plány, jak by mohli na údržbu běžeckých stop přispět, zatím nikdo neschválil. Peníze ale stále chybí, a finanční účast samotných lyžařů tak zůstává dál jednou z možných variant, jak situaci vyřešit.

Měli by běžkaři na Šumavě za lyžování platit? Obce o této alternativě diskutují už mnoho let. Jednou z možností jsou třeba dárcovské sms. Za rok fungování tohoto projektu se ale vybralo pouhých 2000,- korun. A poměrně hodně komplikované jsou i další možnosti, jak by mohli běžkaři na úpravu běžeckých stop přispět.

Běžkaři mohou na Šumavě využít přes 600 kilometrů upravených tras, jen samotná magistrála měří 140 kilometrů. Úpravy stop stojí každoročně více než dva miliony korun. Rovnou polovinu zatím hradí generální sponzor, zbytek obce. Náklonnost sponzorů ale nemusí trvat věčně. Místní podnikatelé prý navíc nechtějí přispívat vůbec.

„Že by se u mě objevil v kanceláři nějaký místní podnikatel a řekl: starosto, tady máte deset tisíc korun na úpravu běžeckých tratí, tak to se mi opravdu za 21 let starostování nestalo," řekl starosta Modravy a předseda Svazu šumavských obcí Antonín Schubert.

V Krkonoších je to podle něj jednoduché, úpravu běžeckých tratí tam hradí přímo lyžařské areály. Na Šumavě byl optimální stav před několika lety na začátku projektu Bílé stopy.

„Platila Správa národního parku Šumava, ta objednávala mechanismy, ta dělala Bílou stopu a my jsme to podporovali a prosazovali jsme myšlenku z jednoho prostého důvodu - jestliže se vytvoří upravený koridor běžeckou tratí, tak lidi potom nemají žádný důvod s běžkama běhat po přírodě a drží se toho koridoru. V národním parku to má vysloveně ekologický efekt," uvedl Antonín Schubert.

Možnost vybírat peníze od lyžařů nemá oporu v legislativě

A právě ekologie je jedním z důvodů, proč je podle starosty Modravy holý nesmysl, aby si běžkaři třeba upravovali stopy sami. Je tedy nutné tuto službu zaplatit, ale kde sehnat peníze? Možnost vybírat je od lyžařů naráží hned na několik komplikací. Především neexistuje legislativní norma, která by třeba formou místní vyhlášky vybírání poplatků umožňovala.

„Nápady o tom, že někde na nástupních místech budou nějaké kasičky, kde budou lidi přispívat, to prostě nejde. Ten způsob je těžko nalezitelný, protože obce nemají nikoho, kdo by kontroloval, zda uživatel Bílé stopy zaplatil. A v druhém případě je, že by tu kontrolu prováděla strážní a informační služba národního parku Šumava," vysvětlil starosta Schubert.

Pokud tedy nedojde k nějakému výraznému posunu, což podle starosty Modravy Antonína Schuberta není pravděpodobné, běžkaři se placení na Šumavě nemusejí obávat ani v příští sezóně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio