Soud potvrdil, že Národní galerie musí vydat církvi obraz Madony z Veveří

Národní galerie musí vydat církvi obraz Madony z Veveří. Rozhodl o tom dnes pravomocně pražský městský soud, který zamítl odvolání galerie. Potvrdil tak původní rozsudek, jenž vyhověl žalobě římskokatolické církve, která chce vzácnou středověkou památku získat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madona z Veveří

Madona z Veveří | Foto: ngprague.cz

Podle soudu se podařilo z předložených důkazů prokázat, že obraz patřil církvi a Národní galerie ho měla pouze v dlouhodobé zápůjčce. V roce 1958 ho prohlásila za vlastní, aniž by měla jakékoliv doklady o jeho převodu na stát.

„Stát deklaroval jednoznačně svůj vlastnický nárok na ten obraz až přípisem z roku 1958, kdy bez dalšího prohlásil, že věc je vlastnictví státu. Předtím takto vlastnictví nikdy deklarováno nebylo,“ uvedl soudce městského soudu v Praze Milan Chmelíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní galerie prohrála soud o obraz Madona z Veveří a musí ho vrátit katolické církvi. Více od redaktorky Ivety Vávrové

Proti rozsudku se nelze odvolat. Možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek. Ode dne doručení rozsudku běží pro vydání obrazu lhůta 30 dní. Podle právního zástupce církve Františka Severina by NG měla obraz vydat nejpozději do 6. února.

Galerie zváží dovolání

„Spokojeni nejsme, bereme na vědomí názor odvolacího soudu a můžu říct pouze tolik, že zvážíme podání dovolání,“ reagoval na dnešní verdikt právník Národní galerie Ondřej Kolisko.

Obě strany se před zahájením soudního sporu na vydání obrazu nedohodly. Podle Severina galerie před podáním žaloby odmítla nabídku, že dostane obraz na 50 let do bezplatné výpůjčky za to, že uzná jeho církevní vlastnictví. NG obraz nevydala, protože se podle jejího názoru nepodařilo bez pochyb prokázat vlastnictví díla.

Farnost ve Veverské Bítýšce má teď zhruba dva měsíce na to, aby pro Madonu z Veveří našla odpovídající prostory, které by splňovaly klimatické a bezpečnostní požadavky. Kde lidé obraz znovu uvidí, není podle Františka Severina zatím jasné.

„V tom prvním kole jsme hovořili o třech variantách: Diecézní muzeum v Brně, Arcibiskupské muzeum v Olomouci a Moravská galerie v Brně,“ zmínil právník farnosti.

Farnost ve Veverské Bítýšce požádala o vrácení obrazu v roce 2013. Galerie se u soudu hájila tím, že obraz nespadá pod zákon o restitucích, který napravuje křivdy způsobené komunistickým režimem v letech 1948 až 1989, protože byl ve vlastnictví státu již před tímto obdobím.

Církev argumentovala tím, že neexistuje od poloviny 18. století do roku 1958 dokument, podle kterého by o toto dílo přišla.

Kaple Matky Boží u hradu Veveří | Foto: Ivan Holas

Madona z Veveří je datována před rokem 1350 a je připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Do roku 1938 zdobil kostelík na hradě Veveří.

Obraz se na konci 30. let minulého století v souvislosti s politickými událostmi ocitl v držení Ředitelství státních lesů a statků v Rosicích, ministerstva zemědělství a lesního hospodářství. V roce 1958 jej získala Národní galerie v Praze.

Hodnota malby je podle zástupců farnosti ve Veverské Bítýšce nevyčíslitelná. „Vím z dokumentů, že při zápůjčce tohoto obrazu v loňském roce na výstavu do Rakouska se objevila v pojistné smlouvě částka 46 milionů. Ale byla to jenom pojistná hodnota, nikoliv faktická, respektive tržní hodnota tohoto obrazu,“ uvedl Severin.

ČTK, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme