Brazilské prezidentce Rousseffové hrozí odvolání za porušení rozpočtových pravidel

Brazilský parlament sestavuje komisi, která rozhodne o odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové v takzvaném procesu impeachmentu. Federální účetní tribunál bude zároveň zítra rozhodovat o tom, zda prezidentka porušila rozpočtová pravidla. Oba případy spolu souvisí. A brazilský Nejvyšší volební soud zároveň v těchto týdnech rozhoduje o možném odvolání prezidentky i viceprezidenta Michela Temera kvůli údajným volebním podvodům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová | Zdroj: Reuters

Brazilský parlament zahájil proces sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové minulý týden. Důvodem je to, že její vláda loni a letos porušila příslušná rozpočtová pravidla. K zahájení impeachmentu je podle brazilské ústavy zapotřebí souhlasu nejméně dvou třetin poslanců nejvyššího zákonodárného sboru.

Prezidentce jsou vyčítány manipulace se státními penězi v zájmu zamaskování velkých problémů ve státním rozpočtu. Dále jde o nevýhodnou koupi rafinerie v texaské Pasadeně polostátní ropnou firmou Petrobras a také o to, že vláda si loni a letos půjčila peníze bez potřebného povolení.

Důvodem zahájení procesu odvolání prezidentky ale není korupce, která byla motivem pro sesazení prezidenta Fernanda Collora v roce 1992. Za nynějším pokusem sesadit hlavu státu je ale dá se říct i politikaření, které teď brazilskou politickou scénu ovládá.

O odvolání Rousseffové se snaží určitě opozice, která těsně prohrála loňské prezidentské volby, ale i strana PMDB, největší koaliční partner prezidentčiny Strany pracujících.

A velký zájem na otevření procesu impeachmentu má podle komentátorů předseda sněmovny Eduardo Cunha z PMDB, který má celý proces formálně v rukou, přestože sám čelí skandálu s obrovskými nedeklarovanými konty ve Švýcarsku.

Manipulace s penězi potvrdil účetní tribunál

To, že docházelo k manipulacím se státními penězi, už uznala i brazilská obdoba Nejvyššího kontrolního úřadu, Federální účetní tribunál (TCU). Zítra se v něm koná slyšení, které bude tento problém řešit. Právě Federální účetní tribunál schvaluje závěrečný státní účet, a ten pro loňský rok neschválil.

Manipulace spočívaly v tom, že peníze, které měly jít sociální správě nebo Brazilské rozvojové bance, se chvíli pozdržely na cestě a vylepšily tak bilanci rozpočtu; nebyl tedy vidět schodek. Prezidentka tak chtěla zlepšit obraz Brazílie ve volebním roce.

Jak snaha o její odvolání nakonec dopadne, ale závisí na mnoha faktorech. Záleží na tom, jestli uspějí argumenty "žalobců" v procesu impeachmentu a vyšetřovací komise v parlamentu, kterou dávají zákonodárci dohromady. Někteří ústavní právníci třeba tvrdí, že za činy z minulého funkčního období nelze impeachment požadovat.

Hlavní, co všichni chtějí, je, aby se rozhodlo rychle, protože Brazílie potřebuje vládu, která provede reformy, a to v nynější situaci nejde.

David Koubek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme