Cizinců v řadách IS přibývá. Přicházejí z Afriky, Evropy i z bývalého SSSR

Počet cizinců mezi bojovníky Islámského státu se za poslední rok a půl více než zdvojnásobil, v současnosti jich je mezi 27 a 31 tisíci. Podrobnou analýzu s těmito čísly přinesla americká bezpečnostní organizace Soufan Group. Cizinci, kteří tvoří mezi džihádisty významné procento, pocházejí údajně z 86 zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: BBC, YouTube. com

Údaj o 27 až 31 tisících zahraničních bojovníků srovnává zpráva s podobným výzkumem z června 2014.

Tehdy, v době kdy se Islámský stát dostal „na výsluní“ po dobytí velké části Iráku, byl jejich počet 12 tisíc.

Cizinci tvoří nemalou část síly džihádistů – možná třetinu až polovinu všech bojovníků – jsou to však jen odhady, protože údaje o bojovnících ze Sýrie a Iráku jsou mnohem hůře ověřitelné.

Mezi zahraničními zeměmi, odkud bojovníci přicházejí, suverénně vede Tunisko. To podle zprávy „dodalo“ nejméně 6000 lidí.

Velký počet lidí k džihádistům přišel také ze Saúdské Arábie, Ruska, Turecka či Jordánska – z každé země přes 2000 bojovníků.

Kolem 5000 lidí přišlo také ze západní Evropy. V této skupině vede Francie se 1700 lidmi, ale významné jsou i Německo a Velká Británie, odkud přišlo po 760 bojovnících, a Belgie se 470 lidmi.

Dohromady asi tisíc lidí doplnilo islamisty také z Balkánu. Přišli z Albánie, Kosova, Makedonie či Bosny.

Zpráva mimo jiné varuje před bojovníky, kteří se vracejí zpět do své původní země. Nejvíc se podle ní vracejí Turci, dále lidé ze severní Afriky – Tuniska, Maroka či Libye, ale roste i počet těch, kteří se vracejí do západní Evropy.

Štěpán Macháček, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme