Vztahy mezi Ankarou a Moskvou se dál zhoršují, Turecko nevylučuje sankce vůči Rusku

Turecko by mohlo “v případě potřeby“ zavést sankce vůči Rusku. Podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua by to byla odpověď na to, že Moskva udělala totéž po nedávném sestřelení svého letounu Su-24 tureckou armádou na syrsko-tureckých hranicích. Jak by protiruské sankce mohly vypadat, zatím ale není jasné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu | Zdroj: Reuters

O tom, že Ankara je připravena sankce v případě potřeby zavést, mluvil turecký premiér Ahmet Davutoglu v projevu ke své parlamentní skupině vládní Strany spravedlnosti a rozvoje. Přitom ale nespecifikoval, jakou podobu by mohly mít.

Davutoglu tvrdí, že se Turecko neocitne v potížích kvůli ruským sankcím, jeho vláda prý připravuje a zvažuje různé plány, jak jejich vliv na tureckou ekonomiku omezit.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj nicméně předpovídá, že by ruské odvetné kroky za sestřelení stíhačky mohly v příštím roce zpomalit, respektive snížit tempo růstu turecké ekonomiky o tři až sedm desetin procentního bodu.

Ruské sankce se dotýkají především turistiky, obchodu, stavebnictví a zemědělství. Celkově by mohly způsobit škody až ve výši devíti miliard dolarů, to je v přepočtu přes 200 miliard korun.

Nejhorší diplomatická krize

Podle odborníků Ankara a Moskva aktuálně procházejí asi nejhorší diplomatickou krizí od dob studené války. V prozatím poslední kapitole sporu si Turecko v pondělí povolalo ruského velvyslance v Ankaře.

Bylo to poté, co se na veřejnost dostaly fotografie ruského vojáka s raketometem ve střelecké pozici na palubě ruské lodi, která proplouvala tureckými teritoriálními vodami.

Na druhé straně turecká vláda také vysílá do Moskvy signály, že je ochotná se pokusit o zklidnění situace namísto dalšího vyostřování vzájemných vztahů. Podle Davutola je Ankara připravená na jakýkoliv druh setkání, vyjednávání, výměnu názorů. Nechce si prý ale nechat nic diktovat.

Turecký premiér: Sestřelení stíhačky bylo v souladu s právem

Premiér Davutoglu také znovu zdůraznil, že Turecko dál trvá na tom, že ruskou stíhačku sestřelilo v souladu s právem. Ruský prezident Vladimir Putin by prý měl pochopit tu situaci, ve které k sestřelení letounu jeho armády došlo.

Davutoglu řekl, že stejně tak by Rusové sestřelili turecké letadlo, kdyby se pohybovalo nad hranicemi rusko-ukrajinskými. Ankara podle Davutogla jednala v souladu se svými strategickými zájmy.

Zdůraznil, že Turecko se na hranicích se Sýrií potýká s různými potížemi už pět let. Kromě toho prý Rusové v oblasti nebombardovali pozice Islámského státu, ale Turkmeny, kteří obývají sever Sýrie.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme