Sněmovna zpřísnila zákon na ochranu dodavatelů před řetězci

Podmínky pro obchodní řetězce se zpřísní. Poslanci přes odpor pravicové opozice schválili novelu zákona o významné tržní síle, která zvyšuje sankce za takzvané nekalé praktiky řetězců. Novelu teď dostane k posouzení Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

supermarket

supermarket | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Zákon potřeboval úpravu. Takovou, která by z něj učinila alespoň trochu ‚zubatou příšeru‘, nikoli to bezzubé, co to bylo dosud,“ zdůvodnil šéf klubu KSČM Pavel Kováčik, proč komunisté vládní předlohu podpořili.

Argumenty kritiků, že by novela mohla zdražit potraviny, premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD i ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL odmítli.

Pravicová opozice se snažila schválení zákona zabránit. Podle ní totiž naopak obchodní vztahy pokřiví, protože údajně nadržuje dodavatelům a poškozuje obchodní řetězce.

„Jde úplně proti smyslu toho, co je ve světě osvědčené a funguje,“ vystoupil ve sněmovně s kritikou šéf poslanců TOP 09 František Laudát.

Nakupování po internetu by mohlo být v EU jednodušší. EK chce sjednotit pravidla

Číst článek

Podle prezidenta Agrární a Potravinářské komory Miroslava Tomana zákon naopak přispěje k narovnání obchodních vztahů.

Zneužitím významné tržní síly bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovna zpřísnila zákon na ochranu dodavatelů před řetězci. Téma pro prezidenta AK a PK Miroslava Tomana a prezidentku SOCR Martu Novákovou

„Těch praktik je tam vyjmenována celá řada. Od nekalé reklamy po vymáhání poplatků, zalistování, regulační poplatky, bonusy, placení auditů,“ řekl Českému rozhlasu Toman.

Návrh pravice, aby se opatření proti zneužití významné tržní síly vztahovala i na dodavatele, neprošel. Podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové své pozice ale zneužívají právě i dodavatelé.

„My máme velmi silnou skupinu dodavatelů, kteří určitě mají významnou tržní sílu. Celá řada velkých výrobců diktuje podmínky i velkým obchodníků. Ten vztah opravdu není vyrovnaný,“ uvedla.

Svaz obchodu se proti zákonu o významné tržní síle od začátku jednoznačně vymezuje.

Věra Pfeifferová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme