První blok Dukovan bude fungovat do března, pak se rozhodne o nové licenci

První blok jaderné elektrárny Dukovany, který je v současné době odstaven kvůli potížím se svary na potrubí, zůstane zatím v provozu přibližně do března. Zařízení vyprší s koncem roku dlouhodobá licence a energetický podnik ČEZ už požádal o novou. Povolení ale zatím není možné podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové vydat, protože ČEZ dokumentaci výrazně doplnil, a navíc na prvním bloku pořád pokračují kontroly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Michal Malý

„Na žádost ČEZu prodloužíme stávající povolení někdy do března, přesné datum v téhle chvíli nevím. A přerušíme řízení o vydání povolení k dlouhodobému provozu až do doby, kdy bude možné podání posoudit," říká Dana Drábová.

To by mohlo být podle ní právě v březnu. Drábová už dříve řekla, že technický stav elektrárny umožňuje vydání nové dlouhodobé licence. ČEZ ale bude muset splnit podmínky, které uřad zveřejní po ukončení správního řízení.

Ze čtyř dukovanských bloků dodává od 19. září proud do sítě jen jeden. Kvůli kontrolám svarů odstavili energetici v Dukovanech blok číslo dvě v noci na 18. září a o den později zastavili i třetí výrobní blok. Blok číslo jedna odstavený podle plánu 28. srpna měl být původně zprovozněn v závěru října.

Kontroly dokumentace svarů a jejich případné opravy zaměstnávají kolem 200 lidí. Jde o zaměstnance firmy ČEZ i dodavatelů. ČEZ chce nejméně jeden z odstavených bloků zprovoznit do konce roku.

Odstavení Dukovan znamená pro ČEZ velkou finanční ztrátu. „Pevně doufám, že se problém vyřeší. Už takhle, jak to probíhá, je to pravděpodobně několik miliard pro ČEZ,“ obává se ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Už v polovině října bylo jasné, že kvůli prodloužení odstávek v Temelíně a v Dukovanech a kvůli zpoždění modernizace uhelných elektráren klesne výroba elektřiny podniku. V té době ČEZ předpokládal, že za celý letošní rok bude mít o čtyři miliardy korun nižší provozní zisk, než plánoval. Jeho celkový zisk ale má být 64 miliard korun.

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Michal Jindra

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme