Vláda před 25 lety rozhodla, že Škodu prodá VW. Námluvy s Renaultem nedopadly

Když se po revoluci začalo jednat o privatizaci mladoboleslavské Škody, vše směřovalo k tomu, že vláda prodá podnik francouzskému Renaultu. Ten chtěl v Československu vyrábět v té době připravovaný model Renault Twingo. Před 25 lety ale vláda České republiky, která byla tehdy součástí federace, rozhodla jinak – Škodovku prodá německému koncernu Volkswagen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Favorit-zezadu

Škoda Favorit-zezadu | Foto: public domain

Nápadníků bylo původně 24, mezi nimi například BMW, Nissan, Honda a Toyota. Němcům vláda Škodovku prodat nejprve nechtěla, protože privatizovali, co se dalo.

V roce 1989 testovali Škodu Favorit v britském pořadu Top Gear. „Favorit dělá všechno, co může auto této kategorie za tak málo peněz. Na nerovné silnici jeho kola dobře pohlcují nárazy,“ vyzdvihl tehdy kvality českého auta moderátor Chris Goffey.

„Měli zkušenost s NDR, věděli, jak to chodí na ministerstvech. Američani odjížděli třetí den, Japonci už druhý, protože ničemu nerozuměli. Chtělo se nám vyrovnat tu velkou německou převahu, ale francouzská nabídka byla o poznání horší,“ vzpomínal před lety ve vysílání Českého rozhlasu bývalý předseda české vlády Petr Pithart.

Němci na rozdíl od Francouzů slíbili, že zachovají značku Škoda, motorárnu a hlavně vlastní vývoj. Škoda měla v prosinci 1990 v nabídce jen jeden model – Favorit, a to ve verzích 136 L, 135 L i LS.

Privatizace Škody byla tehdy politickým tématem. Ale v úvahu přicházela i jiná varianta prodeje. Václav Klaus, tehdejší federální ministr financí, chtěl, aby se Škodovka prodala v kuponové privatizaci, jako třeba kopřivnická Tatra.

Jen málokterá z východoevropských automobilek po roce 1990 uspěla | Foto: ČTK

Martin Karlík, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme