Američané na klimatické konferenci demonstrují odhodlanost snižovat emise

Na pařížské klimatické konferenci míří pozornost hlavně na ty země, které se k dřívějším dohodám o snižování skleníkových plynů nepřipojily, i když jsou jedněmi z největších znečišťovatelů. Patří mezi ně i Spojené státy americké. Radikální snižování emisí odmítají hlavně tamní republikáni. Americký prezident ale boj s klimatickými změnami počítá mezi své priority. A je to poznat i přímo v Paříži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry na klimatické konferenci v Paříži

Americký ministr zahraničí John Kerry na klimatické konferenci v Paříži | Zdroj: Reuters

Většina států na klimatické konferenci má svá informační centra v podobě uzavřených budek. Středisko Spojených států je naopak otevřené a součástí je i přednáškový sál.

Přehrát

00:00 / 00:00

USA na klimatické konferenci demonstrují odhodlanost snižovat emise. Natáčel o tom reportér Viktor Daněk

Jak vysvětluje organizátorka Georgia Mu, podobně otevřená je i americké politika ke snižování emisí.

„Tohle je místo, kde by lidé měli mít přístup k americkým vládním představitelům, k odborníkům a dalším lidem. Vše zároveň vysíláme po internetu a zveme lidi, aby se do diskuse zapojili,“ říká.

To, že se politika Spojených států mění směrem k větší ochotě snižovat emise skleníkových plynů, si myslí i americký klimatolog Ken Kimmell.

„Americký závazek na klimatické konferenci není založený na nějakém snu nebo něčí ambici. Vychází z už platných zákonů, které snižují například emise vypouštěné z našich elektráren nebo které vedou k vyšší účinnosti spalování v motorech aut. Pro americký Kongres nebo příštího prezidenta by bylo velmi obtížné něco takového zastavit,“ zdůrazňuje.

„Pro ochranu ovzduší hodně dělají i jednotlivé americké státy. Tam to není tak politické téma jako ve Washingtonu. To je například Kalifornie nebo devět států na východním pobřeží. Takže si nemyslím, že by se ve Spojených státech mohl dosažený pokrok zastavit," dodává klimatolog.

Pozornost návštěvníků v americkém centru poutá hlavně digitální model zeměkoule | Foto: Reuters

Spojené státy se ke Kjótskému protokolu na začátku 90. let nepřipojily. Ken Kimmell ale věří, že tentokrát to bude jinak. A jaký dopad to bude mít, pokud v Paříži klimatické dohoda vznikne a Američané se k ní připojí?

„Bude to vítr do zad pro firmy, aby začaly investovat do technologií, které nepotřebují fosilní paliva. Dohody tohoto typu přitahují kapitál a to je pro Spojené státy výhoda. Máme velmi dobré univerzity a k tomu investory ochotné riskovat. Pařížská dohoda má taky symbolický význam. Ukáže, že v tom nejsme sami. Doufám, že kritiky přesvědčí, že emise dnes ve světě snižuje každý a že by Spojené státy měly usilovat o víc," míní Ken Kimmell.

ČRo, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme