Horníkův návrat: Luhový nerozumí druhé šanci, podle Webera se Jablonec vydá novou cestou

Ivan Horník se vrací do první ligy. Jedna z hlavních postav rozsáhlé korupční aféry ve fotbalovém prostředí z roku 2004 se na spolupráci domluvila s šéfem Jablonce Miroslavem Peltou. Ohlasy na jeho návrat jsou různé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Horník byl od června 2014 generálním manažerem žižkovské Viktorie, teď bude působit v Jablonci

Ivan Horník byl od června 2014 generálním manažerem žižkovské Viktorie, teď bude působit v Jablonci | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Čtyřiašedesátiletý Ivan Horník, který si odpykal pětiletý zákaz činnosti za korupci, se k fotbalu vrátil už v únoru 2012. Po štacích v nižších soutěžích ale přichází do první ligy až teď.

Druhou šanci dostal v Jablonci od šéfa klubu a zároveň celého českého fotbalu Miroslava Pelty. Ohlasy na Horníkův návrat do zákulisí fotbalových trávníků jsou různé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Luhový ani Jozef Weber nechtěli k postavě Ivana Horníka vyjádřit vlastní názor

„Horník si kupoval sportovní výsledky, takže nepostupoval sportovně. Nerozumím tomu, co je druhá šance. Jestli ho někdo zaměstná, ať ho zaměstná, to je jeho problém, sám si to musí nějakým způsobem obhájit. A nevidím důvod, abych já byl pro, nebo proti,“ vysvětluje fotbalový internacionál Milan Luhový.

Bývalý hráč pražské Dukly, španělského Gijónu nebo francouzského St. Étienne v Horníkovu nápravu nevěří ani pod drobnohledem, který má zjednat právě Pelta.

Korupční skandály v posledních letech nepostihly jen český fotbal. Nevyhly se například Polsku, Německu nebo třeba Itálii, kde se týkaly i těch nejtradičnějších klubů.

„Vezměte si skandál v Juventusu. Moggi se tam podle mě nemá šanci vrátit do fotbalu,“ myslí si Luhový, že ani tak vysoce postavený funkcionář s velkým vlivem, jako byl tehdejší prezident „Staré dámy“ Lucciano Moggi, by dnes neměl na návrat šanci.

To Horník, někdejší strůjce postupu Viktorie Žižkov ze třetí do první ligy, se po zkrácení trestu dalšího angažmá dočkal. Nyní se bude podílet na nové dlouhodobé jablonecké koncepci.

„Jablonec se asi bude chtít vydat jinou cestou, vyhledávat talentované hráče. Pan Pelta je přesvědčený o tom, že mu v tom pan Horník pomůže, že na to má cit. Nakonec to prokázal i ve Viktorce Žižkov, což si myslím, že je hlavní důvod,“ tvrdí Jozef Weber, který působil v Peltově Jablonci nepřetržitě osm let a patřil mezi hráčské osobnosti klubu.

„Co se týče toho, že je pan Horník kontroverzní postava, k tomu já se těžko můžu vyjadřovat. To mi ani nepřísluší,“ dodává Weber. I on teď bude zvědavý, jak Horník splní svůj první úkol – najít pro Jablonec vhodného trenéra, se kterým pak bude svoji vizi naplňovat.

Jakub Kanta, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme