Po 30 letech se pro veřejnost znovu otevřel indický ašrám, kde meditovali Beatles

Slavný indický ašrám v Rišikéši, kam jezdili meditovat Beatles, se po třiceti letech znovu otevřel pro veřejnost. Indické úřady tak vyhověly fanouškům legendární kapely, kteří teď mohou navštívit místa, kde se mimo jiné zrodilo několik slavných hitů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpustlé Maharašiho centrum

Zpustlé Maharašiho centrum | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Ašrám guru Maharišiho byl koncem 60. let obrovský, supermoderní komplex hotelů a bungalovů v lese nad řekou Gangou. Nechyběla tam banka, poštovní úřad, obchody i elektrárna s obřím dieselovým motorem s dynamem, které vyrábělo elektřinu.

V 70. letech guru a jeho stoupenci celý areál opustili a ten od té doby chátrá a zarůstá lesem. Teď ale byl znovu otevřen veřejnosti a bude se tam vybírat i vstupné.

Beatles se s jogínem Maharišim a jeho transcendentální meditací seznámili v Londýně v srpnu 1967, kdy už byl věhlasným duchovním vůdcem. Za sebou měl několik světových přednáškových turné, během kterých získal příznivce ve Spojených státech, Asii i Evropě. Všude tam také zakládal své ašrámy, kde šířil své myšlenky.

Do Rišikéše přijeli „Brouci“ v únoru 1968 se skupinou asi 60 lidí, v níž byl například i písničkář Donovan nebo herečka Mia Farrowová. Zatímco Ringo Starr s manželkou už po deseti dnech odjeli, John Lennon a George Harrison tam zůstali šest týdnů a chtěli zůstat ještě déle, jejich pobyt však skončil fiaskem.

Důvodem byl údajný poměr Maharišiho, jenž jako duchovní vůdce a asketa měl žít v celibátu, s jednou dívkou ze skupiny, která Beatles doprovázela. Lennon byl tak rozčarovaný, že z ašrámu okamžitě odjel. Přesto tam za jejich pobytu vzniklo asi 18 skladeb, které jsou zařazeny třeba na slavném Bílém albu.

Vzpomínka na Beatles | Foto: Jaromír Marek

Poutní město Rišikeš | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme