Sněmovna schválila rozpočet na rok 2016. Schodek bude 70 miliard

Sněmovna dnes schválila státní rozpočet na příští rok. Schodek by měl oproti letošnímu schválenému deficitu klesnout o 30 miliard na 70 miliard korun. Poslanci na poslední chvíli přesunuli některé peníze. Přidali například vysokým školám, na podporu sportu, na sociální záležitosti nebo na důchody. Opoziční strany vládní předlohu nepodpořily. Vadí jim vysoký schodek i velké výdaje na provoz státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna

Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna | Foto: Filip Jandourek

Rozpočet prošel většinou 104 hlasů. Podpořili ho všichni přítomní koaliční poslanci, k nim se přidal Jiří Štětina (Úsvit - Národní koalice) a nezařazený poslanec Karel Pražák. Ostatní opoziční poslanci hlasovali proti rozpočtu.

Základní ukazatele návrhu rozpočtu už Sněmovna schválila v říjnu. Výdaje mají činit 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O státním rozpočtu na rok 2016 mluvili poslanci Jan Volný (ANO) a František Laudát (TOP 09)

Dnes poslanci rozhodovali o přesunech uvnitř rozpočtu a o rozpočtu jako celku.

Poslanci přidali 200 milionů vysokým školám a 250 milionů na podporu sportu z peněz určených původně na obsluhu státního dluhu.

Přesunuli také 300 milionů na investiční dotace sociálním organizacím a 200 milionů na sociální pracovníky v obcích. Schválili také přesun 600 milionů korun na důchody, což souvisí s už schváleným jednorázovým příspěvkem důchodcům.

A schválili rovněž přesun 520 milionů korun v kapitole ministerstva práce na příspěvky na péči postiženým. Šlo o návrh místopředsedy sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL).

Sněmovna naopak neschválila posílení rozpočtu ministerstva obrany o 2,28 miliardy korun. Peníze měly sloužit na investice do vybavení armády.

Nad rámec koaličních dohod schválila Sněmovna jediný přesun. Šlo o návrh Václava Zemka (ČSSD), který chtěl přesunout v rozpočtu ministerstva životního prostředí 12 milionů na zlepšování stavu přírody a krajiny.

Opozice kritizuje schodek

„Jsem přesvědčen, že České republice v příštím roce pomůže k prosperitě,“ poznamenal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle nějž má rozpočet kromě většiny Sněmovny podporu i u odborů a zaměstnavatelů.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pak na novém rozpočtu pochválil „správný trend“ snižování deficitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o rozpočtu na rok 2016 přiblížila redaktorka Věra Masopustová

Opozice podle očekávání rozpočet kritizovala – za již zmiňovaný schodek, který je podle ní i tak stále vysoký, i za směrování peněz. „Já ho hodnotím jako takový projídací, spotřební. Určitě to není prorůstový, určitě to není proinvestiční rozpočet,“ poznamenal v rozhovoru pro Český rozhlas poslanec za TOP 09 František Laudát.

„To, co já mu možná nejvíc vyčítám, tak kupodivu nejsou ani ty armády úředníků nebo státních zaměstnanců, o které chce tato vláda rozšiřovat některé resorty, ale hlavně úpadek peněz na investice, na inovace, na vědu, vzdělání, prostě na budoucnost,“ dodal Laudát.

Ruku pro nejdůležitější vládní zákon nezvedli ani komunisté.

„Pan Babiš se sice chlubí, jak mu rostou příjmy, ale to je dáno tím, že roste ekonomika. Není to jeho pílí, není to lepším fungováním berní správy. To, že nakonec prošly peníze na důchody, je tak zřejmě proto, že se koalice bojí říct důchodcům, že na ně nemá, a ty sociální služby budou také důležité zejména před krajskými volbami,“ uvedl ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

Prezident Miloš Zeman už dříve vládní návrh na rozpočet na příští rok pochválil. Pamatuje podle něho na investice, jejichž růst prezident podporuje. Schodek by si sice představoval nižší, vítá ale snahu vlády ho postupně snižovat.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme