Národní divadlo má novou fasádu. Rekonstrukce stála téměř 136 milionů korun

Generální rekonstrukce fasády historické budovy pražského Národního divadla stála zhruba 136 milionů korun. Práce se rozdělily do čtyř etap a trvaly celkem tři a půl roku. Zahrnovaly nejen opravu fasády, ale i restaurování plastik a dalších prvků architektonické výzdoby. Proměnou prošly také pouliční svítilny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrekonstruovaná historická budova Národního divadla

Zrekonstruovaná historická budova Národního divadla | Zdroj: ČTK

Původní cena rekonstrukce fasády měla být kolem 80 milionů korun, nakonec se ale vyšplhala na téměř 136 milionů.

Některé části fasády, plastiky a další prvky architektonické výzdoby byly poškozeny víc, než se předpokládalo.

„Míra poškození některý zdobných prvků nebo figurálních prvků fasády byla poměrně značná. Navíc jsou to tři objekty – prozatímní divadlo, Schulzův dům a Zítkův dům. Muselo se to sladit, protože někde byla omítka, která měla působit dojmem kamene a někde to je opravdový kámen,“ vysvětluje Michal Štefl, generální ředitel firmy OHL ŽS, která rekonstrukci prováděla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budova Národního divadla má novou fasádu. Rekonstrukce stála téměř 136 milionů korun. Podrobnosti zjišťovala reportérka Marina Feltlová

Přestože se práce dokončily později a za vyšší cenu, ředitel pražského Národního divadla Jan Burian je s výsledkem spokojený.

„Každý, kdo vidí nově opravenou fasádu, všechna okna, sochařskou výzdobu a reliéfy, tak po dlouhých letech vidí podobu Národního divadla, která se maximálně blíží tomu, jak bylo původně postavené,“ řekl Burian a dodal:

„Samozřejmě, že během práce se objevovaly různé problémy, a tím, že to probíhalo na čtyři etapy, tak to samozřejmě na jednu stranu trvalo déle, než bychom si představovali. Na druhou stranu je třeba říci, že to nebylo na úkor kvality, což je asi to nejdůležitější.“

Po generální rekonstrukci fasády historické budovy Národního divadla by v létě měla následovat celková oprava budov Státní opery.

Ředitel Národního divadla Jan Burian (vlevo) a ředitel společnosti OHL ŽS Michal Štefl | Foto: ČTK

„V této chvíli čekáme na rozhodnutí vlády, která musí ještě celý projekt jednou posoudit a potvrdit. Velmi se těšíme na to, že toto zejména technicky zcela zdevastované divadlo bude za dva roky nové a funkční. Půjde o celkovou rekonstrukci, která nám přinese nemalé provozní problémy,“ upřesnil ředitel Národního divadla Jan Burian.

Rekonstrukce Státní opery se bude financovat z programu péče o národní kulturní poklad. Tento speciální projekt ministerstva kultury je určený na opravu vzácných historických budov jako Národní knihovny, Národního muzea nebo Národního filmového archivu.

Marina Feltlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme