Arsenal utekl hrobníkovi z lopaty. Hattrickem ho v Lize mistrů zachránil Giroud

V Záhřebu byl po vyloučení psancem, v Pireu se stal hrdinou. Fotbalový útočník Olivier Giroud zachránil Arsenal od vyřazení z Ligy mistrů, když Olympiakosu v rozhodující skupinové bitvě nastřílel tři góly. „Kanonýři“ tak pošestnácté v řadě postoupili do osmifinále nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arsenal je díky hattricku Oliviera Girouda (na zemi) pošestnácté v řadě osmifinalistou Champions League

Arsenal je díky hattricku Oliviera Girouda (na zemi) pošestnácté v řadě osmifinalistou Champions League | Zdroj: Reuters

Že Arsenal musí v odvetách odvracet nepříznivé výsledky z prvních zápasů, na to byli jeho fanoušci z předchozích čtyř ročníků Ligy mistrů zvyklí. Za zázrak se ale vždy modlili až v osmifinále soutěže, nikoli už ve skupině jako tentokrát.

V ní se letos „Kanonýři“ už v září sami zahnali do kouta. Bez Petra Čecha v bráně prohráli v Záhřebu a doma proti Olympiakosu.

Právě na jeho půdě v rozhodujícím duelu potřebovali ve středu zvítězit jakýmkoliv jiným poměrem než 1:0 a 2:1. V 29. minutě dal důležitý vedoucí gól Arsenalu Olivier Giroud, a to už čtyři minuty předtím nastřelili hosté břevno.

Krátce po přestávce drželi svěřenci Arsena Wengera postupový štafetový kolík napevno. Giroud totiž po ošetření kotníku skóroval v 49. minutě podruhé.

Francouzský útočník definitivně stvrdil postup Arsenalu o osmnáct minut později, kdy proměnil pokutový kop. Na Olympiakos tak po porážce 0:3 zbyla jen Evropská liga.

Porto ztratilo postup v Londýně, Řím si osmifinále pohlídal

Kromě Řeků vypili kalich hořkosti do dna také fotbalisté Porta. Ti byli ve skupině G ještě před utkáním na půdě Chelsea druzí, jenže porážkou 0:2 v Londýně o osmifinále přišli. Na jejich úkor postoupilo Dynamo Kyjev, které zdolalo Maccabi Tel Aviv 1:0.

Napínavý boj o druhou pozici ve skupině E nakonec lépe vyšel římskému AS. Bezbranková domácí remíza proti BATE Borisov mu stačila, protože Leverkusen nedokázal naplno bodovat proti vedoucí Barceloně. Rozešel se s ní smírně 1:1 a na jaře bude hrát Evropskou ligu.

Ve skupině H si na lavičce Valencie odbyl smutnou premiéru prohrou 0:2 její nový kouč Gary Neville. I kdyby španělský tým před vlastním publikem Lyon porazil, do vyřazovací fáze Champions League by stejně neprošel. Gent totiž doma vyzrál 2:1 na postupujícího z prvního místa Zenit, s nímž jde dál.

Výsledky 6. kola základních skupin Ligy mistrů:

Skupina E:

Bayer Leverkusen - FC Barcelona 1:1 (1:1)
Branky: 23. Hernández - 20. Messi. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin (všichni Angl.). Diváci: 29 412.

AS Řím - BATE Borisov 0:0
Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child (všichni Angl.). Diváci: 29 489.

Skupina F:

Dinamo Záhřeb - Bayern Mnichov 0:2 (0:0)
Branky: 61. a 64. Lewandowski. Rozhodčí: Strömbergsson - Culum, Gustavsson (všichni Švéd.). Diváci: 19 681.

Olympiakos Pireus - Arsenal FC 0:3 (0:1)
Branky: 29., 49. a 67. z pen. Giroud. Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini (všichni It.). Diváci: 31 388.

Skupina G:

Chelsea FC - FC Porto 2:0 (1:0)
Branky: 12. vlastní Marcano, 52. Willian. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). Diváci: 41 096.

Dynamo Kyjev - Maccabi Tel Aviv 1:0 (1:0)
Branka: 16. Garmaš. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). Bez diváků.

Skupina H:

Valencie CF - Olympique Lyon 0:2 (0:1)
Branky: 37. Cornet, 76. Lacazette. Rozhodčí: Jug - Žunič, Praprotnik (všichni Slovin.). Diváci: 32 494.

KAA Gent - Zenit Petrohrad 2:1 (1:0)
Branky: 18. Depoitre, 78. Milicevic - 65. Dzjuba. Rozhodčí: De Sousa - Miranda, Mesquita (všichni Portug.). Diváci: 19 978.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme