Z Británie prchají každý rok desítky rodin. Bojí se, že jim soudy odeberou děti

Desítky rodin prchají každoročně z Velké Británie. Obávají se, že jim soudy odeberou děti. Mají pocit, že se proti postupu sociální služby nemohou adekvátně bránit. Oblíbeným útočištěm lidí v této situaci je Irsko, zjistil Český rozhlas. V zemi rodičům pomáhá síť dobrovolníků. Vede ji 80letý důchodce, bývalý novinář Brian Rothery.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rodina - rodiče a děti

rodina - rodiče a děti | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

„Lidé, o nichž se bavíme, nejsou špatní rodiče, ale osoby, které se dostaly do svízelné životní situace. Je to důvod, proč jim sebrat dítě? V mnoha případech jde o lidi, kteří jsou odkázáni na sociální dávky,“ uvedl Rothery, hlava irsko-britské větve organizace Ectopia.

Organizace pomáhá rodinám, které uprchly ze Spojeného království. Mimo jiné jim na přechodnou dobu poskytuje bezpečné bydlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desítky rodin každý rok odcházejí z Velké Británie, aby jim úřady neodebraly děti. V Irsku, kam se často uchylují, je navštívil zpravodaj Jiří Hošek

„Irsko je o ‚parník' nejpopulárnější zemí, kam Britové prchají. V neposlední řadě proto, že na cestu nepotřebují pas. Je to ale samozřejmě dáno taky kulturní blízkostí obou zemí,“ vysvětlil Rothery.

„Některé páry se tady snaží co nejrychleji počít druhé dítě. Pokud mají jen jednoho potomka, který se narodil v Británii, je mnohem pravděpodobnější, že ho irský soud vrátí domů. Když se ale tady rodině narodí malý Ir, tak takovou rodinu žádný místní soudce nerozdělí. Snaha v Irsku otěhotnět je tak součástí strategie.“

Od roku 2013 se na Briana Rotheryho obrátilo 280 britských rodin, které měly pocit, že se jim sociální služba snaží neoprávněně odebrat děti a že se u soudu nemůžou domoci spravedlnosti. 56 rodin nebo jednotlivců skutečně s jeho pomocí do Irska přesídlilo.

Darren Chesters v irském domku, kde s rodinou na přechodnou dobu bydlel | Foto: Jiří Hošek

„V podstatě jsem se stal obětí falešného obvinění ze sexuálního obtěžování ze strany své bývalé ženy během vleklého rozvodu, kdy jsem bojoval o právo vídat děti,“ řekl jeden z nich, Darren Chesters.

S manželkou Allison a třemi dětmi byli jedni z prvních, kdo využili Rotheryho obětavosti a pohostinnosti.

„Policie i prokuratura udělaly za celou věcí tečku s tím, že se obvinění neprokázalo. Pak se ale někde v komunikaci mezi policií a sociálními pracovníky buď stala chyba, nebo někdo zalhal,“ vyprávěl svůj příběh Chesters.

„Každopádně sociální služba měla pořád u mého jména ‚černý puntík' a vedla mě jako osobu podezřelou ze sexuálního obtěžování dítěte, protože vlastně nepadl verdikt o mé nevině.“

Rada utéct

V britskou justici nemá důvěru ani bývalý poslanec Dolní sněmovny John Hemming. Rodičům, včetně cizinců, kteří se dostanou do hledáčku sociální služby a hrozí jim údajně nespravedlivé odebrání dítěte, radí zemi opustit.

„Řekněme si otevřeně, že bílé děti jsou mnohem oblíbenější, co se adopce týče. Děti ze střední a východní Evropy jsou dobrým ‚terčem' pro adopce, protože spadají do kategorie, kde je větší poptávka," řekl politik liberálně-demokratické strany.

Bývalý soudce londýnského odvolacího soudu, sir Mathew Thorpe, který v citlivých případech radí slovenským úřadům, ale považuje Hemmingovo doporučení za nezodpovědné.

„Žádný sociální pracovník v Británii nesmí odebrat dítě z biologické rodiny bez rozhodnutí soudce. Žádný soudce taky nevydá takové rozhodnutí, pokud místní úřady dostatečně neprokážou, že dotyčné dítě už utrpělo újmu nebo čelí nebezpečí, že by významnou újmu mohlo v budoucnu utrpět," oponoval.

Adopce dětí imigrantů

Ve Velké Británii stovky dětí končí každoročně z rozhodnutí soudu v pěstounské péči nebo míří k adopci. Podle sociální služby je rodiče buď týrali, nebo se o ně nedokázali postarat.

Britští sociální pracovníci se často zaměřují na přistěhovalce, včetně Středo a Východoevropanů. Ostrovní úřady se hájí, že nejde o kampaň. Procento odebraných dětí je prý stejné jako v britských rodinách.

Ředitelka slovenského Centra pro mezinárodněprávní ochranu dětí a mládeže Andrea Cisárová pro Český rozhlas připustila, že se cizinci proti obvinění nedokážou tak dobře bránit.

„Nezpochybňuji fakt, který tvrdí Britové, že odebírají i britské děti, ale z mého subjektivního pohledu je snazší odebrat děti právě migrantům, kteří nemají právní vzdělání a neumí se v systému pohybovat,“ upozornila.

Brian Rothery je hlava irsko-britské větve organizace Ectopia, která pomáhá rodinám prchajícím z Velké Británie ve strachu, že jim odeberou děti | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme