V Rusku začne soud s umělcem Pavlenským, který zapálil vrata sídla bývalé KGB

V ruském Petrohradu začne soud s kontroverzním umělcem Petrem Pavlenským. Ten před měsícem polil benzínem a zapálil vrata zpravodajské služby FSB, nástupkyně sovětské KGB. V Petrohradě ho ale mají soudit za jiný incident s ohněm.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petrohrad

Petrohrad | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Petrohradský soud začne projednávat případ vandalismu z února loňského roku, kdy umělec Petr Pavlenskij u chrámu Spas na Krovi v centru města zapálil pneumatiky, aby tak vyjádřil solidaritu s ukrajinským Majdanem, jehož symbolem se hořící pneumatiky staly.

Další soud čeká Pavlenského v Moskvě - zapálení vrat FSB hodnotí prokuratura jako vandalismus motivovaný ideologickou nenávistí, a za to nekonvenčnímu umělci hrozí až tříleté vězení.

Pavlenskij si přinesl pětilitrový kanystr s benzinem a polil jím hlavní vchod do budovy Federální bezpečnostní služby.

Vrata plápolala několik minut, než Pavlenského zadrželi policisté a oheň uhasili. Společně s Pavlenským policie odvezla i dva novináře, které po výslechu propustila.

Ruský umělec často šokuje veřejnost a úřady svými akcemi. Před rokem si například na zdi léčebny uřízl kus ucha, protestoval tak proti zneužívání psychiatrie k trestání odpůrců režimu.

Před třemi lety zase stál hodinu a půl s ústy zašitými režnou nití před petrohradským Kazanským chrámem nebo se nahý svinul do ostnatého drátu před Smolným palácem - kolébkou bolševické revoluce a dnes sídlem petrohradského gubernátora.

Režim zapojil také do svého akčního umění, když si na Rudém náměstí přibil k dlažbě své genitálie.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme