Kapsáři útočí hlavně v létě, opatrnost se vyplatí ale i na vánočních nákupech

Policie v minulém roce zaevidovala skoro 13 tisíc kapesních krádeží, v předchozích letech jich bylo okolo 15 tisíc. Většina případů se stala v centru Prahy. Pachatele se policistům podařilo dopadnout asi jen v jednom případě z dvaceti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapsáři - ilustrační foto.

Kapsáři - ilustrační foto. | Foto: Městská policie Bílina

Pokud přepočteme případy kapsářství na počet obyvatel v okrsku dané policejní služebny, jasně vystoupí centra větších měst, zejména Prahy. Asi nejhorší jsou „rajóny“ Bartolomějská a Benediktská na Praze 1, na obou řeší policisté desítky, až stovky případů měsíčně. O poznání lépe jsou na tom okrsky brněnské, kde jde maximálně o malé desítky okradených. Obdobně si vede i centrum Ostravy či Plzně.

Hodně také záleží na ročním období, Praha eviduje nejvíce okradených osob během letních měsíců, můžeme jen spekulovat, zda nejde převážně o turisty. Druhé navýšení je pak vidět právě okolo konce roku. Nutno dodat, že by se nakupující měli mít na pozoru také před další majetkovou kriminalitou, jako jsou například krádeže věcí z aut.

Metropole proto v období svátků posiluje hlídky městské policie, kromě bezpečnostní situace ve světě je důvodem právě i drobná kriminalita. Více strážníků tak lidé potkají třeba v nákupních centrech, na vánočních trzích a dalších místech, kde se pohybuje větší počet lidí. Pro ČTK to uvedl ředitel městské policie Eduard Šuster.

"Vedle dohledu nad veřejným pořádkem a zvýšením pocitu bezpečí Pražanů je hlavním cílem této činnosti ochránit občany před různou majetkovou trestnou činností, jako je vykrádání vozidel, kapesní krádeže a podobně," dodal.

Z kapsářstvím během adventu se potýkají prakticky všechna města. Podle královéhradeckého kriminalisty Jakuba Horáka je objasněnost kapesních krádeží velmi malá, jen zhruba desetiprocentní. „Poškození často nemají tušení, kdo jim věci odcizil, nedokážou popsat pachatele. Často ani nevědí, kde a kdy se krádež stala, protože to zjistí až doma,“ vysvětlil Českému rozhlasu.

Detailní statistiky kapesních krádeží za poslední tři roky můžete prozkoumat v následující mapě.

Zdroj: Policie ČR skrze mapakriminality.cz

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme