Cestující napadají revizory a řidiče MHD v Mostě. Policie jim nabídla kurz sebeobrany

Řidiči autobusů a tramvají v Mostě volají nejméně jednou týdně strážníky kvůli slovnímu anebo fyzickému napadání ze strany agresivních cestujících. Tamní Dopravní podnik proto do konce roku do tramvají instaluje nouzová tlačítka, která ihned zavolají městskou policii. Řidiči i revizoři se také mohou přihlásit na kurzy sebeobrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční zátah revizorů proti černým pasažérům v ústecké MHD

Noční zátah revizorů proti černým pasažérům v ústecké MHD | Foto: Dopravní podnik města Ústí nad Labem

„V současné době je to už běžná záležitost, že se jedná o napadení revizorů, kdy strážníci městské policie asistují při napadení zhruba jednou týdně,“ konstatuje mluvčí městské policie v Mostě Ilona Kozlová.

Revizoři vždy jezdí ve dvou. Je to bezpečnější a pak, když jednoho z nich napadne agresivní cestující, druhý se snaží pomoci a následně může svědčit o průběhu události.

Přehrát

00:00 / 00:00

Strážníci v Mostě nejméně jednou týdně řeší napadení řidiče nebo revizora MHD. Natáčel tam Jan Beneš.

Na jednoho takového pravidelného agresora vzpomíná revizorka Simona. „To byla situace, kdy jsme se báli jet i domů tramvají. Protože jsme nevěděli, kde ho potkáme. Byl nevyzpytatelný, napadal i řidiče, houpal se na zrcátkách od tramvají. Zakrvácený, pod vlivem drog, bylo to hrozné.“

Se slovním i fyzickým napadáním ze strany cestujících má zkušenosti i řidič autobusu Karel. „Agresivní jsou, v dnešní době je tahle práce špatná. Nevíte, kdo vám nastoupí,“ říká.

'Chtěl me zabít'

„Jednou se mi stalo, že nastoupil cestující, neměl jsem na vrácení na vysokou bankovku a vznikl tím konflikt. Chtěl mě zabít, až to vygradovalo, že se musela zavolat policie,“ vzpomíná a přiznává, že někdy má opravdu strach: „Určitě. Na těch nočních linkách nevíte, kdo vám nastoupí. Nikdy nevíte.“

Řidiči i revizoři proto budou navštěvovat i kurzy sebeobrany, které pořádá městská policie v Mostě. „Jsme domluveni s vedením dopravního podniku, že jejich pracovníci budou chodit na městskou policii, kde se jich ujme tělovýchovný instruktor a těmto pracovníkům se bude dostatečně věnovat,“ popisuje mluvčí strážníků v Mostě Ilona Kozlová.

Miroslav Pokorný je instruktorem sebeobrany. Podle něj potrvá tři měsíce, než se revizoři i řidiči naučí ubránit se fyzické agresi. „Děláme tříměsíční kurz. Za tři měsíce jsou lidi schopni pochytit ten základ sebeobrany. Chodíme dvakrát týdně, protože jednou týdně je málo,“ vysvětluje.

Do konce roku Dopravní podnik Mostu a Litvínova vybaví všechny tramvaje takzvaným nouzovým tlačítkem, kterým si řidič přivolá okamžitou pomoc.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme