Koně strážníků nesmí vyplašit záblesky ani hluk. Na službu se cvičí i čtyři roky

Světla majáku, sirény, výbuchy nebo výstřely, nic z toho nesmí vyplašit koně pražské městské policie. Podstupují proto speciální trénink, který je má na službu připravit. První hlídka na koni vyjela v hlavním městě do služby v roce 2008. Nyní pražští strážníci chovají 26 koní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičení koní pražské městské policie

Cvičení koní pražské městské policie | Foto: Lída Křesťanová

Stáje městské policie, které stojí nedaleko Milíčovského lesa, jsou jedním ze čtyř míst, kde pražští strážníci koně cvičí.

„Teď bude doprovod služebního vozidla,“ popisuje šéf jízdní hlídky z Prahy 11 Luboš Thím cvičení, při němž koně musejí snášet blikání majáku a hluk sirény.

Nejsou to zdaleka jediné silné podněty, jimž jsou zvířata při tréninku vystavována. Koně, využívaní mimo jiné i při demonstracích, musejí přivyknout třeba i výbuchům, střelbě z pistole nebo hluku bubnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o cvičení koní pražské městské policie natočila redaktorka Lída Křesťanová

Musejí také překonávat hořící překážky, procházet hradbami ze sudů nebo šlapat v rozházených PET lahvích.

„Je to barevné a dělá to rámus,“ říká k PET lahvím Luboš Thím. „Imituje nám to vlastně nepořádek na ulici,“ vysvětluje s tím, že s něčím takovým se zvířata setkávají zejména při nějakých hromadných akcích.

O výcvik služebních koní na Jižním Městě se stará i Blanka Thím, podle ní při výcviku záleží i na povaze toho kterého zvířete.

„Každý cvik je pro koně různě těžký. Některého koně není těžké přikrýt plachtou a některý by se přes to ani nepřenes bez dalšího a dalšího výcviku a přípravy,“ podotýká.

Pro vystrašené zvíře je přirozené dát se na útěk, služební kůň však musí zůstat i v krizových situacích klidný, proto jeho příprava nějaký čas trvá.

„Zhruba rok až čtyři roky trvá, než je kůň zcela připraven pro hlídkovou činnost a pro takovéto zásahy,“ konstatuje šéf obvodního ředitelství Prahy 11 Petr Schejbal.

Cvičení koní pražské městské policie | Foto: Lída Křesťanová

ČRo, Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme