Menším žaludkem proti obezitě, „zářícími léky“ proti rakovině

10. prosinec 2015

Cílem takzvaných bariatrických operací je zmenšit žaludek obézním lidem. Je to jen pozdní řešení následků? Odborníci v Řeži a v Brně brzy zahájí výrobu nového typu radiofarmak, potřebných ke snímkování některých nádorů. Proč to považujeme za takový úspěch, když v zahraničí už tyto látky dostupné jsou? Hlavní témata Magazínu Leonardo.

S nadbytkem hmotnosti souvisí celá řada nemocí. Asi nejvíc bije do očí souvislost s cukrovkou typu 2. Právě diabetikům, kterým se nedaří zhubnout přirozenou cestou, lékaři nabízejí operaci žaludku, odborně bariatrickou operaci. U nás se takové operace často prezentují jako novinka v medicíně, ale jde o poznatky staré přes půl století. Hlavním cílem bariatrických operací je zmenšit objem žaludku. Po tomto zákroku se mění hladiny inkretinů - hormonů, které nastupují po jídle a mimo jiné podporují produkci inzulinu, a tím pádem nepřímo snižují hladinu krevního cukru.

„Zářící léky“ zpřesňují diagnostiku nádorů

Před časem úspěšně prošla klinickými zkouškami česká radioaktivní látka určená k vyšetřování mozkových nádorů, označovaná jako 11C-methionin.

11C-methionin patří do skupiny takzvaných radiofarmak čili „zářících léků". Ty se používají na vyšetřování nemocí a poruch, při kterých se v určitém místě v těle hromadí nějaká látka. Radiofarmakum se potom připravuje jako úplně stejná nebo velmi podobná látka, ale s přídavkem radioaktivního prvku. U pacienta, kterému je látka injekčně aplikována, je následně na snímku vidět přesně ohraničená oblast, kde je problém.

Magazín Leonardo připravil Martin Srb.

autor: mas
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.