Odvolání Michalákové proti adopci syna projedná soud v únoru, uvedl její právník

Odvolání Evy Michalákové proti adopci jejího mladšího syna projedná norský soud koncem února. Radiožurnálu to sdělil právník Michalákové Pavel Hasenkopf. O adopci mladšího ze dvou synů rozhodly norské úřady v říjnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Hasenkopf

Pavel Hasenkopf | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle Hasenkopfa norský soud stanovil termín odvolání překvapivě rychle. Přičítá to mimo jiné i osobnímu zapojení českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Celý případ by se však podle právníka měl vyřešit především mimo soudní síň.

„Standardně byrokratickými prostředky se v této kauze dál neposuneme. Tady je prostě třeba nějaké diplomatické jednání. Opravdu není možné se spoléhat na to, že si projdeme všemi možnými odvolacími prostředky v Norsku,“ míní Hasenkopf.

Děti odebrala norská sociální služba Barnevernet českým rodičům v květnu 2011. Bylo to kvůli údajnému zneužívání a násilí v rodině. To se nepotvrdilo, soud však považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Matka usiluje o to, aby děti získala zpět, zatím však neúspěšně.

Z Británie prchají každý rok desítky rodin. Bojí se, že jim soudy odeberou děti

Číst článek

Český premiér i ministr zahraničí několikrát oslovili norskou stranu s tím, že se jim nelíbí postup tamních úřadů.

Po říjnovém rozhodnutí Norské krajské komise o poslání mladšího chlapce k adopci ministerstvo zahraničí poslalo do Norska už druhou diplomatickou nótu.

Českým politikům se nelíbilo ani to, že Michaláková – směla mít s dětmi po léta jen velmi omezené kontakty – rozhodnutím norského úřadu přišla o rodičovská práva k oběma synům.

Situace se tehdy vyostřila. Prezident Miloš Zeman na postup norských úřadů reagoval tím, že zrušil pozvánku norské velvyslankyně v Praze na oslavy 28. října. A europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) volal dokonce po jejím odvolání.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme