Ředitel Správy pražských hřbitovů: Pohřební kultura je u nás mdlá

11. prosinec 2015

Co se u nás dělá pro pozvednutí funerální kultury a jaké jsou ohlasy na přírodní hřbitov v Ďáblicích názvaný Les vzpomínek? O tom všem mluvil Ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený v pořadu K věci Štěpánky Duchkové.

Hostivařský hřbitov

Hřbitov v Hostivaři už přestal stačit, Správa pražských hřbitovů plánuje tedy jeho rozšíření, na které vyhlásila architektonickou soutěž. „Není to velká plocha, ale na pár let by nám kapacitně vystačil,“ říká Martin Červený. Podle něj je architektonické zadání poměrně volné: „Musí se vejít do prostoru té parcely a mají navrhnout ukládání zpopelněných ostatků. Sami si můžou zvolit, jak se budou ostatky ukládat.“ Kromě tradičních způsobů připadá v úvahu i nadzemní ukládání ostatků. „Může tak vzniknout netradiční architektura, která umožní důstojné ukládání ostatků,“ dodává.

Opuštěné hroby v nabídce na internetu

Správa pražských hřbitovů nabízí v poslední době i koupi opuštěných hrobů. „Souvisí to s digitalizací hřbitovů, kterou děláme, a je tam na webu i funkce volné hroby. O to je teď velký zájem,“ říká ředitel Červený. Zájemce si koupí hrob i s ostatky, nechá si jen předělat pomník. „Často stačí jenom nechat zbrousit nápis a máte kvalitní hrob za dobrou cenu,“ říká Martin Červený.

Les vzpomínek

V Ďáblicích už několik měsíců funguje Les vzpomínek, přírodní hřbitov, kde se urny ukládají pod stromy. Je založený na přátelském vztahu k životnímu prostředí. „Popel je uložený v ekologicky rozložitelných obalech, nejsou tam náhrobky, jen dřevěná cedulka na stromě, nesmí se tam nosit umělé kytky. Plus tam jsou další pravidla,“ říká Martin Červený. Podle něj jsou na Les vzpomínek většinou pozitivní ohlasy: „Je to změna v pohřební kultuře, která je u nás taková mdlá. A tohle je trošku svěží vánek, protože vlastně všechny pohřební služby nabízejí už desítky let vesměs to samé.“

Martin Červený, ředitel Správy pražských hřbitovů

Ovšem najdou se i lidé, kterým vadí, že se tam neseká tráva a jsou tam třeba ostružiny. Proto se Správa pražských hřbitovů rozhodla v příštím roce otevřít udržovanou Zahradu vzpomínek. „Měla by být plná květin, s nízkým trávníkem. Mohla by to být taková zenová zahrada,“ dodává ředitel Červený. Místo se zatím vybírá, rozhoduje se mezi Kotlářkou a Malvazinkami.

Čtěte také

Spustit audio