Žádná výuka ani zkoušení. Slovenští učitelé protestují proti nízkým platům

Více než pět set škol na Slovensku mělo velmi netradiční režim. Učitelé se rozhodli, že žáky nebudou zkoušet nebo jim vysvětlovat novou látku. Na dnešek se proměnili v takzvané babysittery neboli chůvy. Protestují tak proti situaci ve slovenském školství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učebna

Učebna | Foto: Tomáš Adamec

Učitelé dnes hráli s dětmi nejrůznější společenské hry, povídali si a dívali se na filmy nebo vyráběli vánoční dárky. Se staršími žáky pak učitelé diskutovali o tom, proč dnes vlastně protestují.

„Diskutujeme o tom, jaká je ve školství situace, o tom, co by se mohlo změnit. Věříme, že veřejnost i rodiče si uvědomí, že školství je pro budoucnost zásadní,“ řekl jeden z kantorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Učitelé na slovenských školách si dnes s dětmi jen hráli. Protestují proti nízkým platům. Proč, vysvětluje zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Učitelé tím, že si dnes s žáky pouze hráli, chtěli dát najevo, že jejich plat je stejný nebo menší než právě babysitterů. Minimální mzda na Slovensku je 400 eur a nástupní plat vysokoškolsky vzdělaného kantora se pohybuje okolo 600 eur, což činí v přepočtu zhruba 16 tisíc korun hrubého.

Ministerstvo školství na protest reagovalo varováním, že učitelé dnes mohli porušit pracovní disciplínu, a to právě tím, že si s dětmi jen hráli a neučili je. Ministerstvo také připomnělo, že platy ve školství rostou rychleji než ve zbytku ekonomiky a že učitelům, sice pomalu, ale pořád eura na výplatní pásce přibývají.

Už za pár dnů nicméně dostanou učitelé prosincovou výplatu a na ní dárek od vlády. Kabinet jim totiž slíbil jednorázový příspěvek ve výši 100 eur. Podle většiny učitelů je to sice hezký vánoční bonus, ale jinak to považují za nesystémové řešení. V protestech proto hodlají pokračovat.

Petr Vavrouška, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme