Ministerstvo zdravotnictví založí fond na podporu nových praxí praktiků

Až o 30 procent vyšší platy by mohli mít praktičtí lékaři v regionech, kde je ordinací nedostatek. Ministerstvo zdravotnictví chce na jejich podporu založit zvláštní fond. Do budoucna chce ministr zdravotnictví z ČSSD Svatopluk Němeček dosáhnout i rozšíření kompetencí praktických lékařů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

„Do doby, než budou mít dostatek klientely a než se uživí, tak ministerstvo dá nějakou finanční podporu. Tady bychom rádi i participaci Asociace krajů,“ říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

„A kromě toho je tady bonifikace zdravotních pojišťoven až o 30 procent z hlediska peněz na praxe, kde se dlouhodobě nedaří obsadit praktického lékaře,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání zástupců resortu, praktiků, krajů a zdravotních pojišťoven o podpoře praktiků přiblížil ČRo hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD)

Do budoucna chce ministr zdravotnictví dosáhnout i rozšíření kompetencí praktických lékařů.

„Za praktické lékaře oceňujeme snahu ministerstva konat,“ uvítal iniciativu resortu předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

„Mimo jiné bychom chtěli usnadnit vzdělávání našim rezidentům, kolegům, kteří se připravují na kariéru praktického lékaře tak, aby v krajských a jiných nemocnicích neplatili za stáže více, než je únosné,“ dodal.

V Česku chybí praktičtí lékaři. VZP je chce do odlehlých oblastí nalákat na víc peněz

Číst článek

Chystaná opatření mají část lékařů přesměrovat z velkých měst s nadbytkem lékařů tam, kde by mohli chybět.

„Zkoušíme to, protože je jednoznačně prokázáno, že ve velkých aglomeracích je dostatek lékařů, ale v terénu lékaře nemáme,“ řekl Českému rozhlasu hejtman Kraje Vysočina a poslanec za ČSSD Jiří Běhounek.

Jak připomněl, úhradová vyhláška na rok 2016 umožňuje bonifikaci v místech, kde lékař chybí a ve výběrovém řízení se nenašel nikdo opakovaně dvakrát po sobě.

Zdravotní pojišťovna pak může lékaři, který si praxi otevře, navýšit platby až na 1,3násobek běžné úhrady. „To znamená, že by ho tímto způsobem do terénu bonifikovala,“ vysvětlil Běhounek.

„Věřím, že se ještě bude diskutovat i další řešení, které dnes bylo jenom nastíněno, ale nebylo nikterak detailně rozebráno,“ poznamenal Jiří Běhounek.

mkp, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme