Ministr obrany udělí ocenění za odboj. Osvědčení získá 45 osobností

Žena, která převáděla lidi na Západ, nebo Čech, který bojoval v řadách americké armády ve Vietnamu. Takové osobnosti dnes dostanou od ministra obrany osvědčení o účasti ve třetím odboji. Celkem jich bude 45.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předávání osvedčení za aktivní odbojovou činnost proti komunismu

Předávání osvedčení za aktivní odbojovou činnost proti komunismu | Foto: Filip Jandourek

Do třetího odboje se zapojily stovky nebo tisíce lidí. Vybrat z nich 45 osobností je podle ředitele odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduarda Stehlíka výsledek mravenčí práce.

„Člověk, který chce ocenění získat, musí podat žádost. Bohužel v řadě případů ji podávají už jen jejich pozůstalí. Na základě žádosti pak probíhá pečlivé a dlouhé zkoumání v archivech a v některých případech i výslechy svědků. Celý proces bohužel trvá i měsíce a někdy i několik let,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr obrany dnes předá osvědčení za účast ve třetím odboji 45 lidem. Hostem ČRo byl vojenský historik a ředitel odboru pro válečné veterány MO Eduard Stehlík

Ministerstvo obrany podle něj dosud obdrželo asi 4,5 tisíce žádostí o vydání osvědčení o účasti ve třetím odboji. „Téměř tři čtvrtiny už byly vyřízeny. Bylo vydáno asi tisíc osvědčení. Ale nemohu vyloučit, že budou přicházet další žádosti,“ upozorňuje Stehlík.

Jedním z těch, kdo dnes převezme osvědčení o účasti v třetím odboji, bude i historik Vilém Prečan.

Před lety ve vysílání Českého rozhlasu vyprávěl, jak dostával s pomocí kulturního referenta západoněmeckého velvyslanectví přes československo-německou hranici knihy, dopisy a další věci:

„Jednou za čtyři týdny jsme se setkávali někde v německém pohraničí, kde jsme spolu strávili večer, a pak jsme si vyměnili náklad. Od něho samizdaty a všechno, co přivezl, včetně pošty.“

Proti komunismu začal bojovat po svém vyloučení z KSČ v roce 1970. Členem strany byl od války, a dokonce studoval i její dějiny a přátelil se s komunisty.

Zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu začal platit 17. listopadu 2011, v den výročí pádu komunismu v Československu. Za odboj nebo odpor se považuje činnost vykonávaná v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989, která byla motivována „politickým, náboženským nebo mravním demokratickým přesvědčením“ a zároveň vyvíjena s cílem „odstranit, výrazně oslabit či narušit anebo jinak poškodit komunistickou totalitní moc v Československu a obnovit svobodu a demokracii“. Osvědčení vydává ministerstvo obrany a je spojeno s odměnou 100 tisíc korun, případně dorovnáním důchodu.

V roce 1976 emigroval do západního Německa, odkud se snažil pomáhat disidentům a jako historik zabývající se moderními dějinami se snažil mapovat jeho fungování.

Osvědčení o účasti ve třetím odboji převezme mimo jiné i Jiřina Stará, a to za odbojovou činnost v roce 1949. „Spočívala v převádění osob pronásledovaných komunistických režimem do zahraničí,“ popisuje Jana Zechmeisterová z ministerstva obrany.

Další osobností, která osvědčení dostane, bude také Manuel van Eyck. „Za ozbrojený odpor proti komunistickému režimu v zahraničí, spočívající v aktivní účasti ve válce ve Vietnamu v roce 1971,“ vysvětluje Zechmeisterová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtyřicet pět osobností převezme na minisetrstvu obrany osvědčení o účastí v třetím odboji. Zajímal se Martin Karlík

Manuel van Eyck se původně jmenoval Manuel Vaněček. Pocházel z Československa, odkud emigroval a dostal se až do americké armády. V USA se nechal přejmenovat.

„Měl jsem nadání na malování, tak jsem se podepisoval jako holandský malíř van Eyck. Kdybych byl ve Vietnamu zajat, tak by vyhlídky na přežití byly hodně limitované, kdyby se poznalo, že pocházím z Československa, tak jsem si to jméno prostě změnil.“

Osvědčení, pamětní dekrety a odznaky dostane celkem 45 účastníků třetího odboje a odporu proti komunismu. Čtyři z nich se navíc oficiálně stanou válečnými veterány.

Martin Karlík, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme