Sněmovna mimořádně jedná o EET. Pravice chce závěrečné hlasování blokovat

Poslanci se dnes popáté vrací k návrhu na zavedení elektronické evidence tržeb. Vláda si od ní slibuje lepší výběr daní a omezení šedé ekonomiky. Vládní koalice zařadila tento bod na program mimořádné schůze. Chce tak zabránit obstrukcím pravicové opozice, která závěrečné hlasování zablokovala minulý týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup, pokladna, prodejna, supermarket

nákup, pokladna, prodejna, supermarket | Foto: Eva Odstrčilová

To, že pravicová opozice bude projednávání zavedení elektronické evidence tržeb blokovat, bylo jasné už při červnovém prvním čtení předlohy.

„Myslím, že nás čeká poměrně důsledná diskuze o rovnosti před zákonem. O tom, co so to přinese nebo nepřinese státnímu rozpočtu, podnikatelům. O tom, proč maloobchod je tou nejvíce podezíranou skupinou podnikatelů,“ řekl tehdy ještě šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní koalice se znovu pokusí ve sněmovně projednat elektrickou evidenci tržeb. Zajímala se Věra Masopustová

Důsledná diskuse, kterou slíbil, trvá už půl roku. Obě strany sporu se rozhodně nešetří. Debaty jsou často i velmi emotivní.

Jejich hlavní aktéři – tedy Miroslav Kalousek a ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO – si vyřizují i osobní účty. Někdy také pobaví. Například, když si ministr Babiš stěžoval, že mu Kalousek počmáral maketu dokladu o zaplacení.

Spolu s opoziční TOP 09 proti normě bojuje i ODS v čele se svým předsedou Petrem Fialou: „My, kteří bojujeme proti elektronické evidenci tržeb, hájíme poctivé podnikatele, protože na ty to dopadne. Ti nepoctiví si samozřejmě najdou cestu, jak se vyhnout svým povinnostem.“

Problémem je internet

Zákon může novou povinnost pro podnikatele zavést, ale řada z nich bude mít problém jí dostát. K tomu, aby se mohli napojit do systému, totiž budou potřebovat stabilní připojení na internet. A to na řadě míst v Česku zatím chybí.

Elektronická evidence tržeb by mohla do státní pokladny podle dosavadních vládních odhadů přinést až 12 miliard korun ročně. Prodejci, na něž tato povinnost dopadne, budou odesílat údaje do centrální databáze, a to buď bezprostředně, nebo v některých případech do pěti dnů.
Zdroj: ČTK

Tento problém budou řešit podnikatelé například v Abertamech na Karlovarsku. Už teď se bojí výpadků připojení. V této horské obci jsou navíc časté i výpadky proudu.

„Jakmile dojde k výpadku elektrického proudu, tak se to hned musí hlásit na finanční úřad. Bude víc práce,“ říká místní majitelka řeznictví.

O potížích ví i zdejší nezávislý starosta Zdeněk Lakatoš. Doplňkové služby pro lyžaře v odlehlých údolích mohou kvůli novému systému úplně zmizet.

„Největší problém určitě budou opuštěnější místa, kde je jenom občerstvení pro cyklisty, protože si nedovedu představit, že by zrovna tam bylo nějak silné pokrytí internetem,“ řekl.

EET nejvíc obhajuje ANO

Za elektronickou evidencí tržeb stojí celá vládní koalice. Nejhlasitěji ji ale obhajují poslanci hnutí ANO, například Jan Volný:

„Argumenty, že zavedením EET bude muset nějaký živnostník zavřít své provozovny, jsou krátkozraké. Tím chceme říct, nechme je krást, aby nemuseli zavírat své provozovny?“

Vládní koalice chce zavedení elektronické evidence schválit ještě do konce roku. Pokud, a to je málo pravděpodobné, se norma neschválí dnes, bude debata pokračovat ještě příští pátek.

Elektronická evidence tržeb | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme