Příprava nových úseků R6 pokročila. Příští rok by se mohlo začít stavět na dalších třech místech

11. prosinec 2015

O stavu příprav dostavby rychlostní silnice R6 jednalo vedení Karlovarského kraje, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), ministerstva dopravy, starostové obcí ležících na trase, zástupci Středočeského a Ústeckého kraje, poslanci a senátoři.

Na každoroční schůzce konstatovali, že Ředitelství silnic a dálnic pokročilo ve výkupech pozemků i v projektové přípravě pro stavbu dalších částí R6. „Je tedy reálné, že v roce 2016 by se mohlo začít pracovat na třech prioritních úsecích,“ shrnul náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Podle informací ředitele karlovarské správy ŘSD Lukáše Hnízdila jsou pro budoucí čtyřproudovou trasu Nové Strašecí – Řevničov a obchvaty Lubence a Řevničova připraveny žádosti o stavební povolení a chystá se zadávací dokumentace pro výběr dodavatelů.

„Pokud přípravu dotáhneme do fáze stavebního povolení a výběrového řízení, tak finanční prostředky na samotnou stavbu máme přislíbeny. V tom není problém,“ řekl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Pokračuje výkup půdy od soukromých majitelů

„Přípravu staveb a vydání stavebních povolení teď brzdí výkupy pozemků, i když se nám v tomto ohledu leccos povedlo. Snažíme se držet stejnou cenovou hladinu pro všechny vlastníky,“ řekl Lukáš Hnízdil.

Zpoždění nastává často kvůli probíhajícím soudním, dědickým a exekučním řízení, někteří majitelé půdy nebo dědicové žijí mimo Evropu. Starostové, kteří pomáhají s kontaktováním vlastníků, ocenili úsilí a nasazení, s jakým karlovarská správa ŘSD v posledním období k výkupu pozemků přistupuje.

Na projektovou přípravu a výkupy půdy na R6 je pro příští rok k dispozici 85 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio