Michal V. Marek o konferenci v Paříži: Svět musí zavést environmetální hygienu. K dohodě nakonec dojde

Účastníci klimatické konference v Paříži prozatím odložili dohodu na snížení emisí skleníkových plynů. Nejde ale o nic překvapivého, stejně tak je pravděpodobné, že dohoda nakonec na stole bude. Alespoň si to myslí ředitel Centra výzkumu globální změny Czechglobe Michal V. Marek, který se vrátil z konference v Paříži.

„Předmět jednání konference je velmi závažný a komplikovaný, sám jsem neočekával, že by mohla skončit dohodou,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou po lince z Brna.

„Názory účastníků jsou velmi různé,“ říká s tím, že už jenom skutečnost, že dohoda bude jasně deklarovat, že současným problémem se stává kolektivní vnímání světa, je velký pokrok. „Jednoznačně je deklarovaná ochota států vnímat, za co jsou zodpovědné,“ dodává.

A jak se k problému staví Čína, která je největším znečišťovatelem ovzduší na světě? „Čína začíná přímé důsledky pociťovat,“ vysvětluje s tím, že těžba uhlí v zemi se stává ekonomická neúnosná. Upozorňuje také, že tamní intelektuální potenciál by mohl vézt ke změně technologií.


Největší problém probíhající globální změny je voda

K EU a dalším 79 zemím, které prosazují přísnější dohodu, tedy snížení hranice, o kterou se Země může oteplit, na 1,5 stupně, se nakonec připojily i Spojené státy. „V klíčovém momentu se Spojené státy zachovaly velmi rozumně,“ nastiňuje. Připomíná také, že ačkoliv Spojené státy patří k jedněm z největších znečišťovatel, začínají podle něj používat velmi efektivní opatření.

Spornými body konference byly kontroly a sankce za nedodržování závazků. „Tak, jak jsou vojenští pozorovatelé, tak by mohly být i klimatičtí,“ podotýká. Hlavní sankci nakonec vidí v tom, že svět si opravdu musí uvědomit a zavést environmentální hygienu. „Tak jak jsme zvyklí pečovat o své tělo, tak bychom měli být zvyklí pěstovat hygienu naší planety,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio