Církevní restituce blokují na Bruntálsku stavbu průmyslové zóny

Řád německých rytířů se bude soudit o stovky pozemků na Bruntálsku a Opavsku. Státní pozemkový úřad totiž neuznal jeho restituční nárok. Církevní restituce ale v Bruntále komplikují stavbu nových průmyslových zón.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Podle zjištění krajského pracoviště nepodal řád německých rytířů žádost o navrácení majetku, který mu byl zabaven německou okupační správou. Tím pádem nebyli v rozhodném období vlastníky těchto nemovitostí,“ vysvětluje mluvčí Státního pozemkového úřadu Monika Machtová.

Řád německých rytířů ale takové tvrzení odmítá a připravuje žalobu, potvrdil jeho mediální zástupce Mikoláš Černý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řád německých rytířů se chce soudit o pozemky na Bruntálsku a Opavsku. Podrobnosti zjišťovala reportérka Kateřina Daňková

„Žaloby by se měly podat do konce letošního roku, pak budeme čekat na rozhodnutí soudu,“ upřesnil Černý.

Město Bruntál ale chtělo některé parcely, na které si řád německých rytířů činí nárok, využít pro stavbu nové průmyslové zóny. Vyhradilo 19 hektarů, ale přibližně 2,6 hektaru pozemků je zablokováno restitučními nároky.

Případné soudní řízení je pro Bruntál dosti výraznou komplikací, upozorňuje šéf investic a správy majetku města Michal Kafura.

„Časové hledisko je blíže neurčené. Může to trvat rok, může to trvat 10 let i více. Nám se může stát, že přijdeme o potenciální investory,“ dodává Kafura.

Pozemek leží z Bruntálu směrem na Krnov. Z jedné strany je ohraničený už stávající průmyslovou zónou. Pro město by to byla velmi atraktivní lokalita, protože na jedné části končí vlaková vlečka.

Řád německých rytířů si v Moravskoslezském kraji nárokuje víc než 2000 pozemků, většinou zemědělskou půdu a lesy. Nárok se ale vztahuje třeba i na hrad Sovinec nebo Zámek Bruntál. Také tam se bude o určení vlastnictví soudit.

Kateřina Daňková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme