Nový Zéland bude možná mít novou státní vlajku s kapradinou a čtyřmi hvězdami

Vlajce Nového Zélandu by mohla brzy vévodit bílá kapradina. Obyvatelé ostrovního státu vybrali v referendu jeden z pěti návrhů nové vlajky. Ten se v dalším hlasování utká s vlajkou současnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrhy vlajek Nového Zélandu

Návrhy vlajek Nového Zélandu | Foto: New Zealand Government

Hlasování se zúčastnilo 48 procent oprávněných voličů, jeho konečné výsledky budou známy až v úterý. Ale podle těch předběžných zvítězila vlajka Silver Fern - s bílou kapradinou, která rozděluje černé a modré pole, a čtyřmi hvězdami znázorňujícími souhvězdí Jižní kříž.

Autorem návrhu je novozélandský architekt žijící v Melbourne Kyle Lockwood, který vytvořil hned dvě z pěti finálových vlajek.

"Hvězdy reprezentují jednotlivé ostrovy a souostroví. Nový Zéland je obklopen vodou a modrá barva na vlajce pro mě představuje oceán, pro jiné zase nebe. Černá, to je naše minulost, a je to barva, která pro nás vyjadřuje úspěchy, hrdost a sílu Nového Zélandu," přiblížil autor návrhu.

Kapradina je typická rostlina Nového Zélandu, objevuje se na řadě národních symbolů a spolu s ptákem kiwi je vyražená i na minci novozélandského dolaru. Slouží také jako symbol mnoha sportovních týmů včetně národního ragbyového mužstva All Blacks.

Na druhém místě se těsně umístil i druhý Lockwoodův návrh s kapradinou v modročerveném poli.

Vítězný návrh se na jaře utká v dalším referendu se stávající novozélandskou vlajkou. Na té figuruje kříž Union Jack, který je symbolem Spojeného království. Ten je trnem v oku třeba současnému premiérovi Johnu Keyovi, který referendum inicioval.

Vlajka Nového Zélandu | Foto: statnivlajky.cz

Stávající vlajka se podle něj příliš podobá té australské a připomíná koloniální minulost.

Jestli Novozélanďané vymění britský symbol za kapradinu, podobně jako ho dříve Kanaďané nahradili javorovým listem, bude jasné až po 24. březnu, kdy druhé referendum skončí.

Dva návrhy nové vlajky Nového Zélandu od Kylea Lockwooda. V referendu zvítězil ten druhý | Foto: ČTK/AP

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme