Praha navrhla kulturní granty pro příští rok, některé scény se bojí likvidace

Pražské kulturní instituce se dozvěděly, s jakou finanční podporou by příští rok mohly počítat od hlavního města. Grantová komise zveřejnila své návrhy na podporu kulturních projektů na internetových stránkách. Komise rozhoduje o téměř 100 milionech korun. Polovina z nich by mohla připadnout divadlům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlediště (ilustr. obrázek)

Hlediště (ilustr. obrázek) | Foto: Stock.xchng

Už včera se divadlo v Řeznické ohradilo, že nedostalo ani korunu. Na pondělí připravilo setkání, kam pozvalo zástupce grantové komise a radního pro kulturu Jana Wolfa. Ti se zatím o návrzích grantů nechtějí s médii bavit.

Experimentální prostor Jatka 78 místo požadovaných 12 milionů má dostat pouhé dva. „S tou částkou, kterou jsme dostali, je snad každému jasné, že budeme rádi, pokud poplatíme energie a nějaké náklady, které se s prostorem pojí,“ řekl manažer Štěpán Kubišta, který považuje tuto podporu za likvidační.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci některých scén na návrhy kulturních grantů pro příští rok sledoval Radek Kříž

V poli poražených se ocitla i divadelní společnost Company.cz, provozovatel Divadla Komedie. Z požadovaných 14 milionů mají příslib pěti, což by se mohlo zdát dost. Grantová komise ale už nepočítá s další dotací a přeje si, aby divadlo peníze použilo pouze na důstojné ukončení sezony.

Ostatně o ukončení sezony už informovala před časem i nuselská scéna Na Fidlovačce, která má ale na příští rok příslib pěti milionů korun.

Komise podpořila celek 70 divadelních projektů. Celkem jich bude 500, včetně například hudebních akcí nebo výtvarných setkání.

Jedním z těch, kteří jsou poměrně spokojení, je Jiří Suchý z divadla Semafor. Podle návrhu v Semaforu dostanou přes 7 milionů korun. „V podstatě je to dobrá zpráva. Myslím, že s tím už se dá vystačit,“ řekl Suchý Českému rozhlasu.

Zatím jde o pouze o návrhy. Podle harmonogramu grantového řízení by se konečný verdikt měly kulturní instituce dozvědět do 1. února 2016.

Divadelní opona | Foto: Fotobanka Stock.xchng

mkp, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme