Dukovany nebudou mít od ledna novou licenci na první blok

Jaderná elektrárna Dukovany nebude mít od ledna nové povolení pro provoz svého prvního bloku. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) totiž dnes na žádost ČEZu zastavil řízení o vydání dlouhodobého povolení k provozu prvního bloku elektrárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: ČEZ, JE Dukovany

Blok může fungovat jen do března, teď je odstaven kvůli potížím s kontrolami svarů na potrubí.

Úřad zatím povolení k dalšímu provozu nemůže vydat, protože ČEZ doplňuje dokumentaci a na bloku pokračují kontroly.

„Teď se to procesně dotáhlo do konce, takže řízení o povolení dlouhodobého provozu bylo skutečně přerušeno. Až ČEZ dodá všechno, co má dodat, což předpokládáme v průběhu února, bude řízení pokračovat,“ vysvětluje předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

Přehrát

00:00 / 00:00

JE Dukovany nebude mít od ledna nové povolení k provozu prvního bloku. Více předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

„Poté, co doběhnou právě probíhající kontroly svarových spojů a všechny další zkoušky, které souvisejí s náběhem bloku po odstávce na výměnu paliva, je blok zcela provozuschopný,“ doplňuje.

Mimo provoz jsou kvůli potížím s kontrolami svarů další dva bloky Dukovan, v současnosti tak funguje pouze jediný jaderný reaktor.

„Ukázalo se, že rentgenové snímky, které mají dokládat kvalitu provedení některých svarových spojů – a ne těch, které jsou na potrubích primárního okruhu, důležitých z hlediska jaderné bezpečnosti – mají buď pochybnou kvalitu, to znamená, nejsou zcela průkazné, anebo dokonce obsahují i indikace možných vad,“ vysvětluje Drábová.

ČEZ dal proto podnět policii, aby provedení kontrol u tří stojících bloků prošetřila. „Firma, která je prováděla, je buď neprováděla dostatečně důsledně a kvalitně, nějakým opomenutím nebo použitím ne úplně vhodných postupů, ale jsou tam i náznaky toho, že to bylo úmyslné,“ varuje šéfka SÚJB.

ČEZ předpokládá, do konce roku by mohl začít fungovat alespoň třetí blok Dukovan. To si Drábová netroufá odhadnout, podle ní je ale důležitější, aby byl při uvedení do provozu v pořádku.

Dukovany skončí za 20 až 25 let

Původní projekt počítal s tím, že Dukovany budou v provozu 30 let, což je doba, která teď končí. Drábová ale tvrdí, že elektrárna může fungovat dál.

„Nejednalo se o technickou životnost celé elektrárny, ale spíše o ekonomickou úvahu, jak dlouho by měly být bloky v provozu, aby se slušným způsobem zaplatily,“ upozorňuje Drábová a pokračuje:

„U některých částí elektrárny byla životnost konzervativně odhadnuta nejméně na 30 let a systém péče o zařízení a odhadu takzvané zbytkové životnosti říká, že elektrárna by mohla být v provozu teoreticky 50 či 60 let.“

Podle SÚJB tak bude provoz elektrárny ukončen mezi lety 2035 a 2040, protože už by se asi nevyplatilo investovat do potřebných modernizací bloků.

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Michal Jindra

ČRo, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme