Plzeňští zastupitelé se ohradili proti kritice Nejvyššího kontrolního úřadu

11. prosinec 2015

Vedení Plzně reagovalo na kritiku Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle zprávy tohoto úřadu Plzeň částečně nezvládla přípravu projektu Evropské hlavní město kultury. Město prý nedotáhlo do konce některé dílčí projekty a nevyčerpalo třetinu připravených dotací.

Primátor západočeské metropole Martin Zrzavecký se proti kritice důrazně ohradil. Podle něj NKÚ ve zprávě uvádí i projekty, které obsahoval Integrovaný plán rozvoje města. Tento plán ale podle primátora nebyl závazný, podle něj to byl výhled, co by město od roku 2007 mohlo zvládnout.

Z těch projektů, které pak město schválilo a které souvisely přímo s projektem Evropské hlavní město kultury radnice nezvládla upravit kulturní fabriku Světovar a Archiv Světovar. Tím pádem město také nevyčerpalo část dotací. To, že zůstala část dotací nevyčerpaná, pak podle města vyplývá z toho, že dotace byly v eurech a čerpaly se v korunách a v posledních letech se kurz koruny vůči euru výrazně změnil.

Čtěte také

V kritice byli zastupitelé vesměs jednotní, ozvali se i zástupci opozice. Podle Petra Suchého nebo Ondřeje Ženíška není důvod brát zprávu NKÚ nějak dramaticky nebo hystericky na ni reagovat. Zpráva podle nich konstatuje, že některé projekty město nedotáhlo do konce. Současně ale vůbec nehodnotí kvalitu kulturního programu, který město kultury nabídlo. Ten byl podle nich velmi kvalitní, což připomněl i primátor Zrzavecký.

Vedení Plzně teď chce kvůli zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu jednat s poslanci v Parlamentu. Celou věc hodlá projednat na kontrolním výboru, kde by měli být zástupci NKÚ, města, Regionálního operačního programu Jihozápad, který rozděluje dotace a také veřejnost a média.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio